Mainos

Si­joit­ta­mi­nen tuo sääs­töil­le tuottoa aiempaa sel­keäm­min

Raahe
Raahen S
eudun Osuuspankin tiimipalaveri. Sijoitusneuvoja Aino Koutonen Helppo asioida myös sähköisten palveluiden kautta.
Raahen S eudun Osuuspankin tiimipalaveri.
Raahen S eudun Osuuspankin tiimipalaveri.

Talletusten matala korkotaso on ohjannut pankkien asiakkaita hakemaan säästöilleen parempaa tuottoa erilaisista sijoitustuotteista. Sijoitustuotteiden vertailu ja ostaminen on aiempaa läpinäkyvämpää ja turvallisempaa, sillä osana kansainvälisen finanssikriisin jälkipuintia EU:n rahoitusvälineiden markkinadirektiivi  suomii paikoin villinä rehottanutta sijoitusalaa.

Raahen Seudun Osuuspankin myyntijohtaja  Tommi Ruuska sanoo, että direktiivi tuo pankit ja muut rahoituslaitokset vihdoin samalle viivalle. Hän sanoo, että direktiivi lisää pankkien selonottovelvollisuutta niiden asiakkaiden taloudellisesta tilanteesta ja riskinottokyvystä.


”Olemme itse tehneet jo pitkään töitä sen eteen, että asiakkaidemme talous on täysivaltaisesti kunnossa. Meidän kaikilla sijoitusmyyjillä sijoitustutkinnot on ollut suoritettuna jo vuosia joten uusi direktiivi ei tässä suhteessa tuonut muutoksia.  Lisäksi kun sijoitustuotteiden kulut ovat entistä läpinäkyvämmät markkinadirektiivin ansiosta, niiden ostaminen ja vertaileminen on aiempaa helpompaa.”

Markkinadirektiivi koskettaa kaikkia säästämisen ja sijoittamisen tuotteita: rahastoja, osakkeita ja vakuutussäästämistä. Raahen Seudun Osuuspankin sijoitusneuvojat Aino Koutonen ja Jaana Lappalainen sanovat, että talletusten matala korko on näkynyt selvästi sijoituskiinnostuksen aktivoitumisena.

”Matalat tilikorot näkyvät selvästi siinä, että ihmiset selvittävät eri sijoitusvaihtoehtoja innokkaasti. Tuotot ja riskit ovat kuitenkin suhteessa toisiinsa, joten jos ei halua ottaa riskiä, kovin suurta tuottoakaan ei voi odottaa”, Lappalainen summaa.

Millainen se oma riskinottokyky sitten on? Koutonen sanoo, että se selviää Osuuspankin Sijoittajaprofiililla.

”Sijoittajaprofiili on käytännössä kattava kartoitus, jolla selvitetään asiakkaan riskinottohalu ja tuotto-odotukset. Sieltä löytyy sopiva kombinaatio ja oikea sijoitustapa, joka sopii juuri omaan henkilökohtaiseen talouteen”, Koutonen selventää.

Sijoittajaprofiilin voi tehdä nyt myös op.fi –verkkopalvelussa. Sijoitusasiantuntijat vinkkaavat, että sijoitusasioista voi keskustella tarkemminkin OP- verkkopalvelussa videopuheluna.

”Kaikki väylät ovat käytettävissä. Verkko- ja OP-mobiilipalvelu ovat monelle kätevin vaihtoehto, mutta myös konttoriin on helppo tulla asioimaan, sillä aikoja on varattavissa aamusta iltaan”, Koutonen huomauttaa.

”Säästämisen voi aloittaa kymmenellä eurolla kuussa”

Koutonen ja Lappalainen kertovat, että sijoitusneuvotteluissa kartoitetaan aina asiakkaan talous laaja-alaisesti, jotta sijoitussuunnitelma olisi varmasti oikeassa suhteessa tuloihin ja säästöihin.

”Säästämisen voi aloittaa vaikka kymmenellä eurolla kuussa, mitä painotamme myös nuorille asiakkaillemme. Uutena palveluna säästämisen voi liittää kortilla maksamiseen, jolloin jokaisella kerralla kortilla maksaessa samalla siirtyy sovittu rahasumma säästöön, tällöin säästäminen tapahtuu helposti ja hauskasti”, Koutonen vinkkaa.

Markkinadirektiivi on tuonut asiakkaan ja pankin välille uuden säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, joka tulee olla voimassa kaikilla sijoitusasiakkailla. Talvi ja kevät ovatkin olleet Osuuspankissa vilkasta aikaa, sillä kaikki sijoitusasiakkaat tavoitetaan sopimuksen tekemiseksi. Koutonen ja Lappalainen sanovat, että sopimus on oltava voimassa, oli asiakkaalla sijoituksia sitten 10 tai 100 000 euroa.

”Myös sopimuksen voi tehdä verkossa, ja asiakkaat ovat aina tervetulleita konttoriin matalalla kynnyksellä”, Lappalainen sanoo.

Yritysten kassanhallinta siirtyy uusiin tuotteisiin

Myyntijohtaja Tommi Ruuska ja sijoituspäällikkö Harri Sipilä.
Myyntijohtaja Tommi Ruuska ja sijoituspäällikkö Harri Sipilä.

Sijoituspäällikkö Harri Sipilä sanoo, että rahoitusvälineiden markkinadirektiivi on Raahen Seudun Osuuspankin yrityspalveluille sekä mahdollisuuden että haasteen paikka. Sijoitusneuvojien lisääntyneet koulutusvaatimukset tulevat hänen mukaansa romahduttamaan yrityskentässä liikkuneiden sijoitusmyyjien määrän. ”Me olemme taas liikaakin pysyneet täällä pankin tiloissa, mutta meidän on nyt aika aktivoitua ja tuotava palvelumme lähemmäksi yrityksiä”, Sipilä linjaa.

Yrityksille matala korotaso tarkoittaa aiemmin kassaylijäämän hallintaan käytettyjen korkorahastojen matalaa tuottoa. Lisäksi uusi direktiivi vaatii arvopaperikauppaa käyviltä yrityksiltä kansainvälisen LEI-tunnuksen. Sipilän mukaan nämä muutokset ovat ohjanneet yrityksiä etsimään uusia sijoitustuotteita. Kassanhallinnassa suosiotaan on nostanut yrityksen kapitalisaatiosopimus, yrityksen sijoitusratkaisu, jonka sisällä sijoitusvarallisuutta voi hallinnoida vapaasti.  Sipilä sanoo, että rahastojen ja osakkeiden valikoima on sen sisällä sama kuin yksityisasiakkailla.

”Sijoituksia voi hallita vapaasti, mutta tuottoja ei realisoida verotukseen ja myös kirjanpidon kannalta sen on selkeä valinta.”

Eläkevakuutus on Sipilän mukaan edelleen poikkeuksetta suosituin yrittäjien henkilökohtainen sijoitusväline. Rekrytointihaasteiden yleistyessä henkilöstön sitouttaminen yritykseen on erittäin yleistä ja kannattavaa.

”Ryhmäeläkevakuutus on nyt suuresti pinnalla, sillä sen avulla firmaan saa sitoutettua henkilökuntaa ja laskea eläköitymisikää kustannustehokkaasti.”