Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Suo­lis­to­syö­vän seu­lon­nas­sa löy­de­tään esias­teet­kin, sillä testi on entistä tar­kem­pi

Kaikki 60–68-vuotiaat saavat tutkituttaa ilmaiseksi suolistosyövän mahdollisuuden tänä vuonna. Raahen seudulla positiivisia löydöksiä on tullut yllättävän paljon.

Syöpien torjumiseksi tehdään valtakunnallisia joukkotarkastuksia eli seulontoja. Kypsään ikään ehtineet naiset ovat jo vuosia voineet käydä maksuttomissa mammografiakuvissa ja papa-kokeissa. Mammografialla on haluttu löytää rintasyöpä ja papa-kokeilla kohdunkaulan syöpä varhain. Tutkimuskutsu tulee kotiin postissa.

Seulonnoista on saatu hyviä kokemuksia. Kahden vuoden välein tehdyn rintasyöpäseulonnan on todettu vähentävän rintasyöpään kuolleisuutta. Kohdunkaulan syöpäseulonnalla on saatu vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä Suomessa 80 prosentilla.

Joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa. Raskaiden syöpähoitojen käyttöä voidaan vähentää ja ehkäistä syöpäkuolemia.

Tänä vuonna alkoi valtioneuvoston päätöksellä suolistosyövän seulonta, jonka piirissä ovat kaikki 60 vuotta täyttäneet mutta alle 69-vuotiaat miehet ja naiset.

Lue tämä ja muut Raahen alueen uutiset

Digi 1 kk _vain 1 €_