Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Suo­ma­lais­ten usko uu­ti­siin ei horju

Suomalaisista 75 prosenttia kertoo luottavansa itse seuraamiinsa uutisiin. Useimpiin uutisiin luottaa 69 prosenttia.

Suomessa uutisiin luottavien osuus jatkoi kasvuaan, vaikka useimmissa muissa maissa luottamus uutisiin oli laskussa, selviää Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2022 -kyselytutkimuksesta. Suomessa uutisiin luottavien osuus nousi korkeammalle kuin minään edellisenä vuotena.

Suomen maaraportista vastannut Tampereen yliopiston tutkija Esa Reunanen tarjoaa selitykseksi suomalaisten yleistä luottamuksen kulttuuria ja suomalaisen toimittajakunnan vahvaa ammatillista kulttuuria. Myös uutismedioiden poliittinen sitoutumattomuus voi lisätä luottamusta.

Tulos oli järkeenkäyvistä selityksistä huolimatta hieman yllättävä, kun takana on tuore kokemus siitä, miten koronapandemia ja erityisesti koronarokotukset jakoivat kansaa. Toisaalta varsin pieneksi jää kuitenkin niiden ihmisten osuus, jotka kuvittelevat koronapandemiaa hallituksen salajuoneksi. Ilmeisesti suomalaisilla on keskimääräistä parempi medialukutaito ja jonkinlainen käsitys uutisten tekemiseen liittyvistä eettisistä säännöistä, joita kotimaisessa ammattimediassa kuitenkin varsin tiukasti noudatetaan. Eikä niitä olisi pahitteeksi avata yleisölle entistä enemmän.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.