Tällä vii­kol­la pääs­tään man­si­koi­den makuun

On näitä saanut odottaa. Mutta jospa vihdoinkin tällä viikolla!
On näitä saanut odottaa. Mutta jospa vihdoinkin tällä viikolla!

Mansikkakesä alkaa vihdoin ja viimein olla kielenmitan päässä. Ruukkilainen mansikanviljelijä Paavo Runtti ennakoi, että Polka -lajiketta päästään poimimaan tällä viikolla.

–Jos säät ovat kohtuulliset, niin torstaina tai perjantaina se alkaa.

Raahen torilla on Ruukin mansikoiden makuun jo ehditty päästä. Mansikanviljelijän mukaan kyse on ollut kuitenkin "räpistelystä".

–Pahimpaan mansikannälkään on todellakin poimittu jonkin verran Honeoye -lajiketta, joka on se kaikkein varhaisin. Mutta se on ollut vasta alkuräpistelyä.

Pääsadon ajankohtaa ei vieläkään pysty sanomaan ihan tarkasti. Näppituntuma on, että suurin sesonki alkaa kuitten vaiheessa ja tulee jatkumaan ainakin kahden viikon verran.

Mansikkasadon laadusta ja määrästä näyttäisi muodostuvan kohtalainen.

–Huippusatoon ei tänä kesänä tulla pääsemään.

Mansikat kypsyvät nyt niin myöhään, että koulut alkavat kesken satokauden ja monella poimijalla vaihtuu mansikka-astia koulureppuun. Runtin tilalla kuitenkin luotetaan, etteivät marjat jää peltoon.

–Suurin osa sadosta korjataan perinteisesti itsepoiminnalla, joten siinä suhteessa meillä ei ole hätää. Ja kelpaavathan mansikat myös teollisuuden tarpeisiin.

Satoa saadaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 13-14 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Nyt uskalletaan odottaa vähintään normaalia tai ainakin selvästi viime vuotta parempaa mansikkasatoa.

Mansikkaa viljellään 1 100 tilalla yhteensä 3 600 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 prosenttia kokonaisalasta. Myös aikainen Honeoye ja uusi Sonata-lajike ovat kasvattaneet suosiotaan.