Tässä on nuo­ril­le uusi mah­dol­li­suus: Eu­roo­pan so­li­daa­ri­suus­jou­kot

Italialainen Andrea, ranskalainen Madeleine, itävaltalainen Jana ja espanjalainen Daniel pitävät Kielikahvilaa Rantatorilla Raahen Pimiöiden aikaan.
Italialainen Andrea, ranskalainen Madeleine, itävaltalainen Jana ja espanjalainen Daniel pitävät Kielikahvilaa Rantatorilla Raahen Pimiöiden aikaan.
Kuva: Annika Ollanketo
Raahen hanketoiminta ja kehittäminen pitää Raahen Pimiöillä Kielikahvilaa, jossa voi käydä vaihtamassa muutaman sanan ulkomaalaisten nuorten kanssa. Mistä tässä on kysymys, puutarhaohjaaja Seija Takalo?

– Me olemme saaneet töihin 4 nuorta Euroopan solidaarisuusjoukoista. He saivat itse ideoida ohjelmaa Pimiöille ja keksivät pitää Kielikahvilaa. Siellä voi puhua heidän kanssaan ranskaa, italiaa, espanjaa ja saksaa. He puhuvat hyvin englantia. Sinne voi tulla harjoittamaan kielitaitoa, vaikka ranska olikin ruosteessa. Siellä saa kielikylpyä.

Mitä EU:n solidaarisuusjoukot ovat?

– Nuoret, jotka haluavat käydä ulkomailla vapaaehtoistöissä, voivat rekisteröityä Euroopan solidaarisuusjoukkojen portaaliin ja hakea sieltä töihin Euroopan maihin. EU maksaa ruuat, matkat, asumisen ja antaa pientä päivärahaa.

– Kun haimme nuoria, meillä oli valtavasti hakijoita. Erja Simuna Nousevasta Rannikkoseudusta valitsi nuoret, jotka haastattelimme Skypen kautta.

Kauanko he ovat teillä?

– Kaksi kuukautta. Mutta aika voisi olla vuodenkin.

Osaavatko suomalaiset nuoret hakeutua EU:n solidaarisuusjoukkoihin?

– Suomesta lähtee tähän hyvin vähän nuoria. Tämä olisi kuitenkin vaihtoehto esimerkiksi niille, jotka pitävät välivuoden.

Mikä merkitys tällaisella eurooppalaisten nuorten vaihdolla on?

– Me saadaan harjoitella kielitaitoa. Tässä on jouduttu vaivaamaan englanninkielen nystyröitä. Ja meidän nuoretkin ovat pikkuhiljaa alkaneet ajatella tätä vaihtoehtoa. Tämä on aktivoinut nuoria.

Suositteletko Euroopan solidaarisuusjoukkoja?

– Suosittelen. Tietenkin työmäärä työpaikalla saattaa kasvaa, mutta nuorilta saa työpanoksen. Enemmän se antaa kuin ottaa. Sieltä tulee innokkaita nuoria. Skype-haastattelut ovat tärkeitä, sillä siinä voi valkata hyvät persoonat. Meillä oli haastattelussa yli 10 nuorta.

Mistä tästä mahdollisuudesta saa tietoa?

– Nettisoite on europa.eu/solidarity-corps, Instagramissa #EUSolidarityCorps.