Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tauko somesta on ter­veys­te­ko

Sosiaalisen median käytön on todettu lisäävän mielihyvää, mutta myös masennusta ja ahdistusta.

Älypuhelimesta on tullut useimmille erottamaton kumppani. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan 84 prosenttia 16–89 -vuotiaista suomalaisista oli käyttänyt internetiä matkapuhelimellaan kyselyä edeltäneiden kolmen kuukauden aikana.

Suomalainen käyttää kännykkää keskimäärin 3,5 tuntia päivässä, eikä tuo tuntimäärä suinkaan täyty puhelinsoitoista. Kännykkä on monelle ensimmäisen käteen otettava esine aamulla ja viimeinen, josta päästetään irti illalla.

Älypuhelin alkaa olla sekä yhteiskunnan että kaupallisten palvelujen saavuttamisessa välttämätön väline. Se on myös melkoinen aikasyöppö ja sosiaalisen median ansiosta addiktoiva esine. Sosiaalisen median käytöstä ja käyttämättömyydestä on erilaisia, keskenään ristiriitaisiakin kokemuksia.

Sosiaalisen median käytön tiedetään vapauttavan aivojen mielihyvähormonia, dopamiinia. Toisaalta tiedetään sekin, että esimerkiksi runsas Facebookin käyttö on yhteydessä masentuneisuuteen ja yksinäisyyden kokemuksiin.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.