Tilaajille

Ta­va­ra­to­ril­ta täy­den­nys­tä omaan kotiin ja apua it­se­näi­seen elämään

Tavaratori järjestetään tänä vuonna Paradisessa, Fellmanin puistokadun tilojen sijaan.

Tavaratorille kaivataan erityisesti kodin perusvarustusta, kuten vuodevaatteita ja astioita, ei niinkään koriste-esineitä, erityisnuorisotyöntekijä Laura Manninen kertoo.
Tavaratorille kaivataan erityisesti kodin perusvarustusta, kuten vuodevaatteita ja astioita, ei niinkään koriste-esineitä, erityisnuorisotyöntekijä Laura Manninen kertoo.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen kaupungin nuorisotoimen Satelliitti-työpajatoiminta kerää kuun lopussa kodin käyttötavaraa jaettavaksi alueen nuorille. Tavaroita otetaan vastaan perjantaina 28. elokuuta kello 14–18 nuorisokeskus Paradisessa ja jaetaan siellä alle 29-vuotiaille nuorille ilmaiseksi lauantaina 29. elokuuta kello 12–18.

Erityisnuorisotyöntekijä Laura Manninen, mitä kaikkea tavaratorille otetaan vastaan?

– Tavaroita, joita voisi kuvitella nuorten tarvitsevan. On hirveän vaikea tehdä tarkkaa listaa, koska tarpeet ovat nuorilla niin erilaisia. Kaikki siisti, ehjä ja kierrätyskelpoinen tavara kelpaa niin, ettei jäisi tännekään käsiin mitään. Esimerkiksi vuodevaatteet, pyyhkeet, kattilat ja lautaset ovat sellaisia, mitä kaikki tarvitsevat.

Onko jotain, mitä ei ainakaan kannata tuoda?

– Vaatteet eivät kierrä ja niitä saatiin viime vuonna jonkun verran, joten ne ovat aika ehdoton ei, samoin koriste-esineet. Ennen kahviastiastot olivat suurta huutoa, mutta nuorten keskuudessa eivät enää. Kun asennoituu nuoren asemaan ja miettii, mitä parikymppinen voisi tänä päivänä kelpuuttaa, niin tällä nyrkkisäännöllä pärjää.

Tavaratori järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran, miten aiempien vuosien tapahtumat ovat onnistuneet?

– Ne ovat onnistuneet hyvin ja kumpanakin vuonna on ollut reilusti yli 100 nuorta, jotka ovat hakeneet tavaraa, joten sille on selkeä tarve. Tarpeesta idea lähtikin, ettei tarvisi viimeisiä rahoja laittaa siihen, että pitäisi tyhjästä lähteä laittamaan omaa kotia.

Kuinka suuri merkitys tavaratorilla on alueen nuorille?

– Todella suuri. Nyt kun on mielenkiintoinen vuosi jo takana ja nuorilla on ollut vaikeampi saada kesätöitä ja ne ovat useilta peruttu, niin harvalla on ylimääräistä rahaa. Uskon että tänä syksynä tavaratorin tarve on vielä suurempi. Täytyy myös olla iloinen että tavarat ovat aina riittäneet, mutta kannattaa tulla ajoissa paikalle, jos etsii jotain tiettyä.

Samana lauantaina Raahen lukiossa järjestetään valmistujaiset, mitä jos kokee tarvetta tavaralle, eikä pääse merkittynä aikana hakemaan?

– Tällöin voi ottaa yhteyttä ja kysellä jälkeenpäin, sillä jaamme tavaraa ympäri vuoden ja säilytämme niitä Satelliitin tiloissa. Varauksia on vaikea ottaa etukäteen, kun ei ole tiedossa, minkälaista tavaraa tulee.