Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tellus Match yh­dis­tää yri­tyk­set, op­pi­lai­tok­set ja tut­ki­jat

Meripohjola-hanketta hallinnoi Raahen seudun yrityspalvelut. Ohjelmajohtajana on Markku Kemppainen.
Meripohjola-hanketta hallinnoi Raahen seudun yrityspalvelut. Ohjelmajohtajana on Markku Kemppainen.

Tammikuussa koekäyttöön otetun Tellus Match -portaalin avulla Pohjois-Suomen metalli- ja konepaja-alojen pk-yritykset pääsevät hyödyntämään tutkimusyhteisöjen resursseja.

Portaali on syntynyt vuonna 2015 alkaneessa Meripohjola-hankkeessa, jonka tavoitteena on muun muassa edistää metalli- ja konepajateollisuuden pk-yritysten uudistumista.

Kehittämistyötä on hidastanut muun muassa se, ettei pk-yrityksillä usein ole suoraa kontaktia alueen tutkimusorganisaatioihin. Tähän tarpeeseen Tellus Match -portaali on luotu. Yritykset voivat lisätä järjestelmään toimeksiannon, johon tutkimus- ja oppilaitokset voivat tarttua. Tuloksena voi olla mitä tahansa pienistä kurssi- ja harjoitustöistä aina lopputöihin saakka.

Ennen lokakuussa alkanutta Meripohjola-hankkeen seminaarisarjaa portaalia ei ole varsinaisesti julkisesti esitelty. Tästä huolimatta se on jo osoittanut tarpeellisuutensa. Esimerkiksi viime keväänä yksi konepaja sai avun ongelmaansa, kun ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät aiheesta harjoitustyön.

Lisäksi on käynnistynyt pari opinnäytetyötä ja yksi diplomityö on neuvotteluvaiheessa.

Meripohjola-hankkeen ohjelmajohtaja Markku Kemppainen kertoo, että portaali on rakennettu ennen kaikkea yritysten tarpeisiin. Tällä hetkellä oppilaitoksissa portaalia käyttävät nimetyt henkilöt organisaatiosta, mutta opiskelijoille on suunnitteilla pääsy näkemään avoimia toimeksiantoja.

Oppilaitoksista mukana ovat Lapin ja Oulun ammattikorkeakoulut, Centria ammattikorkeakoulu sekä Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin FMT-tutkimusryhmä.