Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Toisen asteen opin­to­ja kam­pan­joi­daan mak­sut­to­mik­si

Siirtymä digioppimateriaaleihin vaikuttaa kustannuksiin.

Santeri Anttila, Raahen lukion oppilaskunnan puheenjohtaja tukee kampanjan ajatusta maksuttomista toisen asteen opinnoista.
Santeri Anttila, Raahen lukion oppilaskunnan puheenjohtaja tukee kampanjan ajatusta maksuttomista toisen asteen opinnoista.

Syyskussa avautuu kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta. Pienituloisille perheille kulut voivat olla este kouluttautumiselle.

Kulujen arvioidaan nousevan jopa 2 600 euroon lukiotutkinnossa ja joidenkin ammatillisten opintojen osalta jopa korkeammalle.

Aloite kuuluu eri järjestöjen, muun muassa Pelastakaa lapset ry:n, Suomen Lukiolaisten Liiton ja Suomen vanhempainliiton, yhteiskampanjaan.

Raahen lukion rehtori Heikki Peltoniemi kertoo, että lukion menoerät ovat oppikirjat, ylioppilaskirjoituksiin ja kurssikokeisiin tarvittava tietokone sekä ylioppilaskoemaksut.

–Tietokone katsotaan nykyään samanlaiseksi työvälineeksi kuin kynä, hän kertoo.

Verkkomateriaalien käyttö on lisääntynyt, esimerkiksi Googlen oppimisympäristöjä käytetään. Peltoniemi arvioi lukion kokonaiskustannuksien olevan reilu 2 000 euroa.

–Kyllähän opiskeluvälineistön tulisi toisella asteella olla ilmaista, hän kommentoi.

Hän muistuttaa, että maksuttomuuden tulisi näkyä koulutuksen järjestäjälle maksettavista valtionosuuksista, jotka ovat lukiokoulutuksen osalta pienempiä kuin ammatillisella puolella.

–On pyritty auttamaan ja järjestämään, jos ei ole varat riittäneet. Koululle on hankittu tietokonereservi, hän kertoo.

Oppilaskunnan puheenjohtaja Santeri Anttila Raahen lukiosta hankki ylioppilaskirjoituksia varten tietokoneen. Kaikkien ei sitä tarvitse tehdä. Loppupeleissä enemmän maksavat kirjat. Opiskelijat pyrkivät hankkimaan kirjat toisiltaan tai käytettyinä kaupoista.

–Olen pärjännyt kirjatorilla, joten kustannukset jäävät varmaan alle tuhannen euron, Anttila epäilee.

Oppilaskunnan ATK- ja tarjoiluvastaavan Edith Majasen kokemus on ollut, että sähköiset kirjat ovat halvempia, mutta ne eivät silti vedä vertoja paperisille, kun on tottunut lukemaan kirjasta.

Ammattikouluissa kustannukset asettuvat pääsääntöisesti alemmas. Ne koostuvat alasta ja koulusta riippuen materiaalimaksuista, työväline tai -vaatemaksuista, korttimaksuista ja muutamista oppikirjoista.

Raahen ammattiopiston rehtori Jukka Pekka Ansamaa arvioi opintojen hinnaksi muodostuvan enintään noin 500 euroa.

–Eri osastoilla on kustannuksia vaihtelevasti, hän selventää.

Koulutuskeskus Brahen Ruukin maaseutuopiston sekä aikuis- ja oppisopimuskoulutuksen rehtori Esa Lehto arvioi kulut Ansamaan kanssa samansuuruisiksi.

–On puhuttu paljon, että pitäisikö korttien sisältyä tutkintoon, Lehto kommentoi.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulun rehtori Tapani Piirala kertoo, että kirjat opintojen ajalta maksavat enintään 150 euroa. Kauppakoulun kortit kustantaa oppilaitos.

Tiina Kiipelin, Raahen ammattiopiston oppilaskunnan puheenjohtajan suurimmat opiskelukulut ovat työvaatteet ja oppikirjat. Hänen opintojensa hinnaksi muodostunee noin 600 euroa.

–On ymmärrettävää, että jonkun verran täytyy maksaa itse, Kiipeli kommentoi.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulun oppilaskunnan puheenjohtaja Jaakko Tiittanen kertoo, että kerran hankittavat kirjat kestävät läpi opiskeluajan.

–Nuorisossa lepää tulevaisuus. Jos koulutus olisi ilmainen, niin ei olisi varallisuudesta kiinni opinnot, hän kommentoi kansalaisaloitetta.

Fakta

Maksuton toinen aste -yhteiskampanja

Tavoitteena on saada aikaan lakiuudistus, jolla taataan maksuton toisen asteen koulutus.

Kampanjan tiimoilta avautuu syyskuun aikana kansalaisaloite, joka on auki puoli vuotta.

Muun muassa Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto ja Suomen Vanhempainliitto ovat kampanjan taustalla.

Kouluttautumiseen menevät kulut asettavat yhdistysten mukaan pienituloisten perheiden nuoret eriarvoiseen asemaan.