Valmistuneet: Iso joukko uusia am­mat­ti­lai­sia val­mis­tui: Katso täältä nimet

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tou­ko­kui­nen lu­mi­py­ry iskee rajusti Poh­jois-Poh­jan­maan itä­osiin – Oulun seu­dul­la lu­mi­ker­ty­mä jäänee muu­ta­maan sent­tiin, mutta ke­sä­ren­kail­la saa olla tark­ka­na: "Il­lal­la tien­pin­nat voivat jäätyä"

Torstain vastaisena yönä ja aamulla on luvassa räntäsadetta monin paikoin.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Perjantain takatalvi kohtelee Pohjois-Pohjanmaan länsi- ja itäosia hyvin erilaisella voimakkuudella. Päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Oulun seutu ja maakunnan eteläosat eivät saa osakseen läheskään niin suuria sademääriä kuin maakunnan itäisemmät osat.

– Oulun seudulle on tulossa huomattavasti vähemmän sateita ja olomuotokin on enemmän ehkä vetistä. Valtaosa sateista tulee kuitenkin lumena ja räntänä.

Lumisateet alkavat aamun aikana ja hiipuvat hiljalleen iltaa kohti. Punkka arvioi, että sade alkaa viimeistään aamuyhdeksän tuntumassa.

Koillismaan suunnalle on Punkan mukaan odotettavissa noin 10–15 sentin lumikertymiä. Kuusamosta etelään päin määrät ovat vielä suurempia.

Oulun seudulla taas on mahdollista, ettei lumi jää maahan ollenkaan, sillä päivisin pääsee kertymään jo lämpövarastoa.

– Oulun seudulla sadekertymä näyttäisi muutamaa milliä. Lunta voisi kertyä muutama sentti, jos se ei sula ollenkaan. Varmaan jotain maahankin jää, Punkka arvioi.

Kesärenkailla malttia liikenteeseen

Vaikka Oulun seudulle ei ole luvassa kymmenien senttien lumikertymiä, on kesärenkailla kulkevien syytä olla tarkkana. Ilmatieteen laitos on antanut Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin perjantaiksi varoituksen huonosta ajokelistä. Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kohdalla varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä.

Punkka kertoo, että tienpinnat voivat jäätyä Oulun seudulla iltaa ja yötä kohti mennessä.

– Varovaisuutta vaaditaan, mikäli tienpinnat eivät ole kuivia, Punkka summaa.