Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tu­ber­ku­loo­si­po­ti­las­ta hoi­det­tu Raa­hes­sa – sai­raa­las­sa 300 al­tis­tu­mis­ta, kaikki al­tis­tu­neet keuh­ko­ku­va­taan

-

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä on hoitanut viime kesän ja kuluvan syksyn aikana tuberkuloosipotilasta. Potilasta hoidettiin Raahen sairaalan osastoilla 5 ja 6. Tapaus kävi tällä viikolla ilmi Kuopion keskussairaalassa, mutta potilasta on hoidettu Raahessa 24.6.-13.10.2021 välisenä aikana eri mittaisissa jaksoissa.

Tapaus on poikinut runsaasti tuberkuloosille altistuneita. Heistä Raahen sairaalan potilaita on reilu 200 ja henkilökuntaa noin 100.

Vaikka altistuneita on tässä tapauksessa paljon, jatkotartuntojen mahdollisuutta pidetään varsin pienenä. Tuberkuloosi ei ole erityisen herkästi tarttuva, ja altistumiseksi katsotaan vähintään 40 tunnin oleskelu samassa tilassa tuberkuloosia kantavan kanssa.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kontaktoi kaikki altistuneeksi katsomansa henkilöt. Mikäli edellä mainittuina aikoina Raahen sairaalan osastoilla 5 ja 6 olleella henkilöillä ilmenee tuberkuloosiin viittaavia oireita, tulee hänen ottaa viipymättä yhteyttä kuntayhtymän infektiopoliklinikan numeroon 040 135 8530 lisäohjeita varten. Tuberkuloosiin viittaavia oireita ovat yli 3 viikkoa jatkunut yskä, veriyskä, yskökset, kuumeilu, väsymys, yöhikoilu ja laihtuminen. Myös niiden altistuneiden, joilla on immuniteettipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys, tulee ottaa yhteyttä infektiopoliklinikalle. Muut kyseisenä aikana osastolla 5 ja 6 olleet voivat odottaa rauhassa yhteydenottoa ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä. Kaikki altistuneet tullaan kuitenkin tutkimaan muun muassa keuhkokuvan avulla.

Tuberkuloositartunta johtaa usein oireettomaan tilaan, jossa bakteeri on piilevänä keuhkokudoksessa. Tällaista infektiota kutsutaan latentiksi tuberkuloosiksi. Latentti tuberkuloosi voi aktivoitua myöhemmin esimerkiksi ikääntymisen tai sairauksien ja niiden hoitojen heikentäessä elimistön puolustuskykyä.

Tubekuloosi

Tuberkuloosi on yleisimmin keuhkoissa ilmenevä tartuntatauti, mutta sitä voi esiintyä muissakin elimissä, kuten imusolmukkeissa ja luustossa.

Keuhkotuberkuloosi tarttuu ilmassa olevien pienten pisaroiden välityksellä. Tartunta vaatii yleensä pitkäaikaisen oleskelun samoissa tiloissa tartuttajan kanssa.

Maailmanlaajuisesti tuberkuloosi on merkittävä sairaus, mutta Suomessa se on käynyt yhä harvinaisemmaksi. Siihen sairastuvat kantasuomalaisista pääasiassa iäkkäät henkilöt, joiden lapsuudessa saama tartunta aktivoituu iän myötä. Sairastumisen vaara on suurempi alkoholisteilla sekä henkilöillä, joiden puolustuskyky on heikentynyt tai jotka ovat muuttaneet Suomeen maista, joissa tuberkuloosi on yleinen.

Keuhkotuberkuloosin oireita ovat pitkittynyt, vähintään 2–3 viikkoa jatkunut yskä, pitkäaikaisen yskän paheneminen, keuhkoista nouseva lima, hengenahdistus, rintakipu ja ysköksissä näkyvä veri. Muita tuberkuloosiin liittyviä yleisoireita ovat jatkuva lämpöily, yöhikoilu, uupumus, ruokahaluttomuus ja laihtuminen.

Tuberkuloosin hoito kestää vähintään kuusi kuukautta. Hoidossa käytetään usean eri mikrobilääkkeen yhdistelmiä.

Lähde: Duodecim terveyskirjasto