Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tu­bet­ta­ja Joona Leppälä kulkee in­to­hi­mo­pro­jek­tien perässä

Joona Leppälä kutsuttiin messujen pääesiintyjäksi. Entinen ilmaveivaaja elättää itsensä videoilla.

Esintyminen Pyhäjoen joulumessuilla on Joona Leppälälle ensimmäinen live-esiintyminen pitkään aikaan.
Esintyminen Pyhäjoen joulumessuilla on Joona Leppälälle ensimmäinen live-esiintyminen pitkään aikaan.
Kuva: Emmi Virtanen

Messujen teeman, yhteisöllisyyden, mukaan vuoden 2021 Pyhäjoen joulumessujen pääesiintyjäksi valikoitui Joona Leppälä. Hänet tunnetaan sosiaalisessa mediassa ja etenkin Youtubessa paremmin ZoneVd:nä.

Leppälä on aloittanut Youtube-uransa jo vuonna 2008, kun hän harrasti ilmaveivausta. Kun harrastus jäi taakse, niin vuonna 2013 tubettaja laajensi kanavansa sisältöä ja alkoi tehdä esimerkiksi erilaisia sketsisarjoja. Videoissaan hän käsittelee aiheita, jotka häntä itseään kiinnostavat. Kanavalta löytyykin monipuolista sisältöä, niin sketsi-, peli- kuin tiedeaiheisiakin videoita.

Youtubettaminen on ollut Leppälän päätoiminen työ jo vuodesta 2016.

– Kun aloin tehdä sitä työkseni, niin ajattelin, että ehkä semmoinen puoli vuotta koitetaan räpiköidä ja katsotaan, tuleeko siitä mitään. Kummasti sitä ollaan nyt jo viisi vuotta tehty. Ensi vuosikin vaikuttaa valoisalta.

Tänä vuonna Leppälä on kirjoittanut kirjan Kiehtovan tiedon jäljillä, jossa hän etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. Kirjan julkaiseminen oli ollut hänen mielessään jo pidemmän aikaa. Tämä oli hänen intohimoprojekteistaan ensimmäinen.

Leppälä haaveilee, että suunnittelee vielä joskus aivan oman lautapelin.

Uransa kohokohtana hän pitää videosarjaa Tokiopojat, jossa seikkailee kavereidensa kanssa Tokiossa. Reissu oli myös hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa.

Leppälä osallistui Talent Suomeen vuonna 2009. Kilpailu antoi paljon itsevarmuutta esiintymiseen.

– Se oli sitä aikaa, joka teki minusta sellaisen kuin nykyäänkin olen. Se oli kasvattavaa aikaa.

Esiintyminen ei häntä jännitä, sillä kokemusta on karttunut vuosien aikana runsaasti erilaisilla juonto- ja esiintymiskeikoilla.

Messuille Leppälä tulee hyvällä mielellä. Tuleva esiintyminen on hänelle ensimmäinen pitkään aikaan, sillä live-esiintymiset ovat olleet tauolla. Aikaisemmin hänen työpäivänsä sisälsivät keikkailua ja palavereita, mutta nykyään keikat ovat olleet etänä ja työpäivät neljän seinän sisällä.

– Minulla oli sellainen kaipuu päästä vähän pois täältä neljän seinän sisältä. Niin olin tosi iloinen, että minua kysyttiin messuille.

Pyhäjoki on Leppälälle jo ennestään tuttu paikka. Hän on itse kotoisin Ylivieskasta ja on vieraillut Pyhäjoella useammankin kerran.

Leppälä paljastaa, ettei ole vielä suunnitellut messujen esiintymistä, sillä siihen vaikuttaa se, mitä häneltä toivotaan. Välillä hänen keikkansa ovat haastatteluja ja välillä esimerkiksi puheita.

Hänellä on ollut paljon sellaisia kokemuksia, jotka ovat nuoresta pitäen rohkaisseet häntä tekemään ja toteuttamaan omia juttujaan. Hän uskoo, että osaa antaa konkreettisia työkaluja siihen, miten jokainen pystyy viedä eteenpäin omia intohimojaan. Hän odottaa, että pääsee messuilla juttelemaan yleisön kanssa, sillä kokee, että esiin nousee aina upeita tyyppejä, jotka toteuttavat juuri niitä juttuja, mitä itse haluavat.