Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tun­nis­tit­ko? Ka­suu­ni­han se on eli Raahen ma­jak­ka. Raahen majakka toimii au­rin­ko­ener­gial­la

Raahen majakkahan se siinä komeilee. Harva sen näkee, sillä majakka sijaitsee 8–9 kilometrin päässä rannasta laivaväylällä.
Raahen majakkahan se siinä komeilee. Harva sen näkee, sillä majakka sijaitsee 8–9 kilometrin päässä rannasta laivaväylällä.

Raahen Meripäivien aikaan julkaistiin postikortti, jossa oli majakan kuva. Kaikki eivät majakan nimeä tiedä.

–Sehän on Raahen majakka ja Raahen laivaväylän suulla, ja matkaa sinne on noin 9 kilometriä rannasta. Viime viikolla tuli veneellä majakka kierrettyä. Se on jokakesäinen perinne, tunnistaa majakan vaivatta Raahen Seudun nettisivujen tietovisaan osallistunut Pentti Peltoniemi.

–Raahessa oli -90-luvulla ravintola Kasuuni Tornitalon huipulla. Paikka oli nimetty Raahen edustalla olevan majakan mukaan, muistelee puolestaan Anne Jaakola.

Tietovisaan oikein vastanneista kahvipakettien onnelliseksi voittajaksi arvottiin Sirpa Koskinen. Hän kertoo näkevänsä kesämökiltään majakan, mutta se on Raahen toinen majakka, Nahkiainen.

Meripäivien postikorttiin majakan kuvasi raahelainen Joonas Pesiö. Kortin on suunnitellut raahelainen Susanna Halonen.

Raahen majakka, eli tuttujen kesken pelkkä Kasuuni, on valtion omistama. Sen valon sanotaan kantavan 22 metrin korkeudella 20 kilometrin päähän.

Vuonna 1965 rakennettu majakka kunnostettiin 7 vuotta sitten. Se on merenpohjaan perustettu. Teräsrungon ympärillä on vankka betoninen jalusta. Majakka toimii nykyisin aurinkoenergialla.

Majakka on päästänyt ääniä, jotka muistuttavat vähän huhuilua tai laivan sumutorvea. Majakkaa onkin kutsuttu Viheltimeksi.

Raahen majakka on pienempi kuin Nahkiaisen majakka. Eihän sillä ole edes helikopteritasannetta kuten Nahkiaisella.

Sirpa Koskinen voi noutaa kahvipakettinsa Raahen Seudun lehtitalosta.