Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tuotot eivät rat­kai­se koko elä­ke­on­gel­maa

Moni ymmärtää omien vapaaehtoisten eläkesäästöjen merkityksen, mutta ei silti varaudu tulevaan.

Loppuvuonna moni eläkkeeseen oikeutettu kiiruhtaa varmasti uuteen elämänvaiheeseen, sillä inflaation ja taitetun indeksin takia tänä vuonna eläkkeelle siirtyvät saavat suuremman eläkkeen kuin he saisivat ensi vuoden alussa eläköityessään. Poikkeuksellinen tilanne johtuu eläkkeiden laskutavasta, kun inflaatio kasvattaa työeläkkeen määrää.

Luotto nykyisen eläkejärjestelmän kestävyyteen on suurimmillaan jo eläkkeellä olevien tai lähitulevaisuudessa eläkkeelle siirtyvien keskuudessa. Nuorempien suhtautuminen ei ole yhtä optimistista, vaikka Eläketurvakeskuksen tuoreet laskelmat kertovat, että eläkerahastot ovat kasvaneet aiemmin ennakoitua paremmin tuottavien sijoitusten ansiosta, ja tuottojen pitäisi riittää tulevien eläkkeiden maksuun.

Kolme vuotta sitten Eläketurvakeskus arvioi, että työeläkemaksuja pitää nostaa roimasti, jotta rahat riittävät tuleviin eläkkeisiin. Suomessa eläkkeet kustannetaan pääosin palkoista, mutta työvoiman määrän kutistuessa eläkesijoitusten tuottoja tarvitaan entistä enemmän.

Sijoitustuotot kuitenkin elävät suhdanteiden mukaan, joten eläkejärjestelmä on altis markkinamuutoksille ja taantumalle.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.