Valmistuneet: Iso joukko uusia am­mat­ti­lai­sia val­mis­tui: Katso täältä nimet

Jätinkirkot: Raahen Seutu kiipesi Pirt­ti­vaa­ran laelle

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­mal­la­kin on haas­tei­ta rat­kot­ta­va­na

Tuulivoima on saasteetonta ja tarpeellista, mutta ei silti täysin ongelmatonta.

Raahen alueen kunnat löytyvät kaikki Suomen 10 merkittävimmän tuulivoimakunnan joukosta. Pyhäjoki on Suomen suurin tuulivoimakunta, Raahe on sijalla 6 ja Siikajoki sijalla 8. Myös paljon uusia tuulivoimaloita on luvassa maalle ja merelle, mikäli Monivoiman aurinko- ja tuulivoimaa sisältävä hanke Ketunperällä toteutuu ja Raahen sekä Pyhäjoen edustan merialueille suunniteltu Maanahkiaisen merituulipuisto lähtee rakentumaan.

Tuetusta tuulivoimarakentamisesta on vuoden 2018 jälkeen siirrytty kokonaan markkinaehtoiseen rakentamiseen. Aiemmin ajateltiin, että tuulivoima on hyvää bisnestä, jos vain tuet säilyvät. Tuet eivät säilyneet, mutta suvantovaiheen jälkeen bisnes on jatkunut entistä kiivaampana. Tuulivoimakunnissa se näkyy hyvinä kiinteistöverotuottoina.

Tärkein tuulivoiman ympäristövaikutus on energiantuotannon hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjen väheneminen. Täysin ongelmatonta tuulivoimakaan silti ole. Tuuli ei tuota energiaa tasaisesti. Myöskään nykyisiä komposiittimateriaaleista tehtyjä lapoja ei toistaiseksi voi käytön jälkeen kierrättää.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.