Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Työssä tar­vi­taan mo­nen­lai­sia taitoja

Parhaimmillaan työssä on imua, itsenäisyyttä ja myös työnantajan kaipaamaa tuloksellisuutta.

Ammattiosaaminen on yksi työelämätaitojen osa-alue. Ammattitaidon opettelemisessa tarvitaan tiivistä yhteistyötä oppilaitosten ja työpaikkojen kesken.

Nykynuorella pitää olla valmius opetella kenties useammankin ammatin taidot työuransa aikana. Nyt 20 vuotta täyttävä pääsee eläkkeelle näillä näkymin aikaisintaan vuoden 2071 lopussa. Liki 50 vuodessa osa nykyisistä ammateista häviää ja uusia syntyy tilalle.

Ammattiosaamisen lisäksi työelämässä edellytetään taitoja, jotka eivät liity suoranaisesti minkään työtehtävän tekemiseen vaan työelämässä menestymiseen yleensä. Kyvyt oppia, ratkaista ongelmia, viestiä ymmärrettävästi ja olla vuorovaikutuksessa muihin ovat taitoja, joita tarvitaan muuallakin kuin työpaikalla. Nämä taidot eivät mene hukkaan vaikka ammatti tai työpaikka vaihtuukin.

Odotuksia on myös nuorilla. Tutkimuksissa nuoret ovat kertoneet odottavansa työltä vapautta, merkityksellisyyttä ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.