Mainos

Usein paras hoito kä­ve­lys­tä ai­heu­tu­viin ki­pui­hin on kävely itse, mutta miten se on mah­dol­lis­ta? – ”Emme myy kenkiä, myymme kä­ve­ly­ky­kyä”

Oulun keskustassa sijaitseva Medishop myy jalkineita, jotka vaimentavat kivun ja tekevät kävelystä mukavampaa kuin koskaan ennen.

Kybun-kengät ennaltaehkäiset jalkavaivoja ja vaimentavat jo olemassaolevaa kipua. Jalkineita on olemassa monenlaiseen käyttöön vaelluskengistä juhlaviin jalkineisiin.
Kybun-kengät ennaltaehkäiset jalkavaivoja ja vaimentavat jo olemassaolevaa kipua. Jalkineita on olemassa monenlaiseen käyttöön vaelluskengistä juhlaviin jalkineisiin.

Kävely on ihmiselle luontaisin tapa liikkua ja sen on tutkittu kohentavan sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Moni suomalainen kuitenkin kärsii kävellessään jatkuvasti erilaisista kivuista: jokaisella askeleella kantapäähän sattuu, pitkän päivän jälkeen selkää kolottaa tai kaupungilla kävellessä lantion kipu pakottaa hidastamaan tahtia.

Usein kipu pahenee ajan kuluessa ja kävelystä tulee niin vaivalloista ja epämukavaa, että kävelyä alkaa välttää aina kun mahdollista.

Niin ei tarvitsisi olla, sillä Oulun Rotuaarilla sijaitsevasta apuvälinemyymälä Medishopista löytyy vaivaan helppo ja nopea apu. Sveitsiläisen Karl Müllerin kehittämä kybun on jalkine, joka vaimentaa kivun, rentouttaa jalkoja ja saa kävelemisen tuntumaan ilmavalta ja kevyeltä.

Kybun-kenkien salaisuus on ilmatyynypohjassa, jonka sisällä on lukuisia pieniä ilmakuplia.

”Kun esimerkiksi plantaarifaskiitista kärsivä ihminen linkuttaa meidän myymäläämme ja laittaa sitten kybun jalkineet jalkaansa, kipu vaimenee välittömästi ja käveleminen onnistuukin vaivatta. Osa rupeaa ihan nauramaan, kun lähtee kävelemään, että eihän tällaista olekaan”, Medishopin Jyrki Kario kertoo.

Medishopin filosofiana on, että liike on lääke. Kun ihminen saadaan liikkeelle, voidaan parantaa monia ongelmia ja samalla ehkäistä uusien ongelmien muodostumista.

Kybun Bauma-malliston kävelykenkä on suosittu jalkine.
Kybun Bauma-malliston kävelykenkä on suosittu jalkine.

Kävelemällä on siis mahdollista saada kävelystä aiheutuva kipu pois.

”Kivun myötä ihminen vähentää kävelyä, ja liikunnan vähenemisen myötä oire vain pahenee. Kun kävelystä tulee kivutonta, keho voi paremmin ja oireet paranevat. Kybun jalkineet toimivat myös ennaltaehkäisevästi niin, että niveliä rasittavat tärähdykset jäävät pois ja voimme nauttia aktiivisesta liikkumisesta vanhemmallakin iällä”, Kario kertoo.

Kävely tuntuu samalta kuin avojaloin sammaleella

Usein jalkakipujen syynä on huonot kengät, vääränlainen askellustekniikka, nivelten kuluminen tai jokin äkillinen vamma. Suurin osa ihmisistä kävelee päivästä toiseen kengillä, joiden kovat pohjat aiheuttavat jalkaan liikaa tärähdyksiä ja jotka saattavat aiheuttaa myös vääränlaista askellusta.

Kybun-kenkien salaisuus on ilmatyynypohjassa, jonka sisällä on lukuisia pieniä ilmakuplia.
Kybun-kenkien salaisuus on ilmatyynypohjassa, jonka sisällä on lukuisia pieniä ilmakuplia.

Yksi yleinen ja pitkäkestoinen vaiva on plantaarifaskiitti, joka vaivaa erityisesti seisomatyötä tekeviä.

Yleensä fysioterapeutti antaa kantapääkivuista kärsivälle venytysohjeita, mutta ongelmana on, että potilas saattaa jättää säännölliset venytykset tekemättä tai tehdä ne liian rajusti.

Kybun jalkine tekee samaa venytystä, mutta hellävaraisesti jokaisella askeleella – ja täysin automaattisesti, ilman tietoista harjoittelua. Kybun jalkine myös aktivoi verenkiertoa, mikä auttaa tulehduksen paranemisessa.

Kirsi Laakama käyttää kybun-kenkiä vapaa-aikana ja töissään: kätilön työpäivät koostuvat suureksi osaksi seisomisesta ja kävelemisestä.
Kirsi Laakama käyttää kybun-kenkiä vapaa-aikana ja töissään: kätilön työpäivät koostuvat suureksi osaksi seisomisesta ja kävelemisestä.

”Olen käyttänyt kybun kenkiä neljä vuotta sekä töissä kätilönä että vapaa-ajalla. Voin lämpimästi suositella kybun jalkineita kaikille paljon seisomatyötä tekeville”, Medishopin asiakas Kirsi Laakama kertoo.

Kybun jalkineista on hyötyä myös esimerkiksi nivelrikosta kärsiville sekä selkä- tai polvileikkauksesta toipuville. Jalkineiden avulla kipu helpottuu ja vammoista palautuu nopeammin.

”Ihanteellisinta olisi, jos kaikki käyttäisivät jalkineita, jotka on kehitetty sen mukaan, mikä on ihmisen jalalle optimaalisin asento ja alusta. Moni kuvailee kybun-kengillä kävelyn tuntuvan samalta kuin kävelisi sammaleella avojaloin.”

Valmistajalla on runsas valikoima erilaisia kenkiä

Kybunilta saa jalkineita joka lähtöön: kävelykenkiä, lenkkareita, vaelluskenkiä, talvikenkiä ja jopa juhlakenkiä. Kengät tehdään käsityönä Sveitsissä ja Italiassa.

”Minulla on tapana sanoa, että emme myy kenkiä, myymme kävelykykyä. Kybun-kengät ovat kestävät ja laadukkaat, mutta tärkeintä on, että niillä kävelystä tulee jälleen kivutonta ja mukavaa”, Kario sanoo.

Arosa-malli on klassisen tyylikäs talvikenkä.
Arosa-malli on klassisen tyylikäs talvikenkä.

Moni kuulee kybun jalkineista ensimmäisenä työkaverilta tai naapurilta, sillä mukavia kenkiä ei malta olla hehkuttamatta myös ympärillä olevilleen. Pehmeään askellukseen ja kivuttomaan kävelyyn jää helposti koukkuun.

”Usein käy niin, että asiakas ostaa meiltä kengät ja tulee sitten muutaman viikon tai kuukauden päästä ostamaan toiset eri tarkoitukseen, koska perinteiset kengät eivät enää tunnu hyvältä jalassa eikä paluuta entiseen ole. Juuri hetki sitten yksi asiakas tuli varta vasten piipahtamaan myymälään ja kertomaan, että ikinä ei ole kävely maistunut niin hyvältä.”

Jyrki Kario rohkaiseekin jokaista tulemaan Medishopin myymälään kokeilemaan kenkiä. Jos myymälästä ei löydy jostain mallista sopivaa kokoa tai väriä, on koko Sveitsin tehtaan laaja valikoima helposti ja nopeasti saatavilla, sillä myymälään tilataan tehtaalta uusia eriä joka viikko.

”Meiltä saa myös neuvoja kävelytekniikkaan eli miten jalkineesta saa parhaan hyödyn. Keskusteltavaa ja kysymyksiä yleensä riittää – ja sitähän varten me täällä myymälässä ollaan”, Kario sanoo.

Tiesitkö?

Kybun-työpistematto tuntuu jalkojen alla ilmavalta, pehmeältä ja miellyttävältä.
Kybun-työpistematto tuntuu jalkojen alla ilmavalta, pehmeältä ja miellyttävältä.

Seisaaltaan työskentely kovalla lattialla tai perinteisellä PVC-alustalla rasittaa selkää ja jalkoja. Medishopista saa kybun-kenkien lisäksi myös kybun-työpistemattoja, jotka tekevät seisomisesta mieluisaa ja helppoa. Korkealaatuisesta polyuretaanimateriaalista valmistettu kybun-työpistematto saa aikaan kelluvan ja rentoutuneen olon, mutta pitää samalla kehon jatkuvasti pienessä liikkeessä niin, että lihakset aktivoituvat oikealla tavalla.


Tutustu terveyden ja hyvinvoinnin osaajana tunnettuun Medishopiin osoitteessa www.medishop.fi.

Yhteystiedot

Medishop

Kirkkokatu 17
Rotuaarin aukio
90100 Oulu
puh. 020 155 00 45
oulu@medishop.fi 

Avoinna:
ma-pe 10–17.30