Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Uudet päät­tä­jät kehiin ja ke­sä­lo­mil­le

Uus-vanha valtuusto aloitti nelivuotisen urakkansa ruusuin, risuja jaettaneen myöhemmin. Tosi toimiin ryhdytään elokuussa.

Vastavalittu puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila kohtasi ikänestorina kokouksen aloittaneen Asser Siuvatin ensimmäisen kerran Rautaruukilla, jossa tarjoili tälle donitseja. Donitsit oli kertoman mukaan nimetty assereiksi.
Vastavalittu puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila kohtasi ikänestorina kokouksen aloittaneen Asser Siuvatin ensimmäisen kerran Rautaruukilla, jossa tarjoili tälle donitseja. Donitsit oli kertoman mukaan nimetty assereiksi.

Pelit kulisseissa on pelattu, lobbaukset lobattu ja äänestykset kunnallisjärjestöissä äänestetty. Raahen kaupunginvaltuusto vuosimallia 2017-2021 saattoi nuijia uuden puheenjohtajansa Hanna-Leena Mattilan johdolla uusien luottamuselimien kokoonpanot.

Lautakunnat ja sen myötä lautakuntapaikat vähenivät organisaatiouudistuksessa merkittävästi, mutta yllättävän monelle lautakuntapaikalle on istutettu henkilö valtuustosalin ulkopuolisilta varasijoilta.

Yhtä merkille pantavaa on, että joidenkin valtuutettujen nimeä ei löydy lainkaan lautakunnista tai kovan luokan vaikuttajapaikoilta Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tai Raahen koulutuskuntayhtymän hallituksista. Missä ovat esimerkiksi Vasemmistoliiton Viljo Lehmusketo ja Asser Siuvatti tai keskustan Kari Malkamäki ja Pyry Suonsivu? Varajäseninä, kuten Lehmusketo kaupunginhallitukseen. Liioin pienryhmille perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja vihreät ei vaalimenestys tarjonnut sijaa kokoonpanoihin.

–Muualle en halunnutkaan kuin satamaan ja sinne pääsin, vastaa Asser Siuvatti.

Vasemmistoliiton Tarja Ollanketo ja Katja Hänninen toteavat uusille halutun antaa kasvutilaa. Myös mies- ja naiskiintiöt vaikuttavat jäsenyyksiin.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon Mattilan lisäksi valittiin 1. varapuheenjohtajaksi Katja Hänninen (vas), 2. varapuheenjohtajaksi Pirkko Valtanen (sd.) ja 3. varapuheenjohtajaksi Matti Honkala (kok.)

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi nousee keskustan sisäisten vääntöjen jälkeen Jarmo Myllymäki, joka taitaa työn jo viime valtuustokaudelta. Kaupunginhallituksen muut jäsenet ovat keskustalta Aimo Karppinen, Pekka Poukkula, Sari Pekkala ja Liisa Lumijärvi. Vasemmistoliiton edustajat ovat Tarja Ollanketo (vpj.), Vesa Pukkila ja Joni Lackström. SDP:n edustajat kaupunginhallituksessa ovat Marko Salmela ja Jaana Hautamäki. Kokoomus sai hallituspaikan ja sillä jatkaa Teija Larikka.

Opetuksen, kulttuurin ja liikunnan asioista päättävän tulevaisuuslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin toiveittensa mukaisesti Paavo Törmi (sd) ja puolueen toiseksi lautakuntaedustajaksi opettajataustainen Virpi Aho. Keskustan edustajat ovat Jussi Isokoski, Elsi Ylikulju ja valtuuston varasijoille jääneet Jussi Kemilä, Carita Kauppinen ja Aino Merikanto.

Vasemmistoliiton miehitys on Matti Nikula ja varsinaisen valtuuston ulkopuolelta Merja Turunen ja Jani Redkin. Kokoomuksen jäsen on Eero Kemppainen, joka ei ole valtuuston jäsen.

Entiset teknisen ja ympäristölautakunnat yhdistävä rakennetun ympäristön lautakunta on Vasemmistoliittovetoinen, kuten tekninen lautakuntakin oli aiemmin. Puheenjohtajana aloittaa tai jatkaa Niilo Ojala. Vasemmistoliiton muut jäsenet tulevat valtuustosalin ulkopuolelta ja ovat niukasti valtuustosta tippunut Jouko Vasankari ja Oili Laulumaa.

Keskustasta lautakuntaan tulevat Matti Hummastenniemi (vpj.), Tapio Linna, jotka molemmat ovat valtuutettuja. Matti Laurila, Riikka Mannila ja Kaija Asukas ovat valtuuston ulkopuolelta. Lautakunnan demariedustajat ovat Kari Laurila ja Anne-Mari Orava, jotka molemmat tulevat valtuuston ulkopuolelta. Kokoomuksen edustaja on valtuuston ulkopuolelta Virve Hautamaa. Lautakunta on ylikunnallinen ja siihen tulee Pyhäjoelta ja Siikajoelta molemmista kaksi edustajaa.

Elinkeinot, kaavoituksen, matkailun ja markkinoinnin, hanketoiminnan ja Kehittämiskeskuksen sisällään pitävää kehittämislautakuntaa johtaa Antero Aulakoski. Muut keskustalaiset jäsenet ovat Pasi Parkkila, Heikki Peltoniemi, Nina Pulkkanen ja Inga Myllymäki, joka ole varsinainen valtuutettu. Vasemmistoliitosta tulee Risto Heinonen ja Paula Heikkilä, joka ei ole valtuuston jäsen. Demarijäsenet ovat Marina Alapere (vpj) ja Heikki Ahtimaa. Jäseniä ovat myös Kirsi Luoto (kok.) ja Pentti Salonsaari (kd.), jotka eivät ole valtuutettuja. Valtuuston nuorimman, perussuomalaisten Jonne Törmäkankaan oli tyytyminen varajäsenyyteen.

Hyvinvointikuntayhtymän näköala- ja vaikuttamispaikoille hallitukseen nousee puheenjohtajaksi Antero Aulakoski, joka johtaa siis myös kehittämislautakuntaa. Muut keskustalaiset muut jäsenet ovat Pirkko Ahokas Tuohinto ja Kauko Lumiaho. Vasemmistoliiton molemmat edustajat Mika Huhtamäki ja Anja Sarajärvi tulevat molemmat valtuuston ulkopuolelta. Demareilta hallitukseen tulee Timo Savela, joka hänkään ei kuulu valtuustoon. Niin ikään kokoomusta edustava Virpi Honkala ei ole valtuutettu eikä ollut ehdolla kuntavaaleissa.

Koulutuskeskus Brahea operoivan Raahen koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana jatkaa keskustan Pasi Parkkila. Keskustalaisia jäseniä ovat Nina Pulkkanen, Jari Törmikoski ja Simo Vedenoja, joka ei kuulu valtuustoon. Kokoomusta hallituksessa edustaa Hannele Meskus ja vasemmistoliittoa varapuheenjohtajana Risto Rautio, heistä molemmat ovat valtuuston ulkopuolelta. Demarien jäsen on valtuustoon kuuluva Virpi Aho.