Hyvää itsenäisyyspäivää! : It­se­näi­syys­päi­vän Raahen Seutu il­mes­tyy nä­köis­leh­te­nä

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Uusi pyö­räi­ly­reit­ti Ark­ku­ka­ris­sa

Noin neljän kilometrin opastettu pyöräilykierros kiertää Saloisten kotiseutumuseon kautta.
Noin neljän kilometrin opastettu pyöräilykierros kiertää Saloisten kotiseutumuseon kautta.

Raahelaisille on tarjolla uusi pyöräilyreitti Arkkukarin alueella. Paavo Silvolan ja Cetin Kayan suunnittelema pyöräilyreitti vie kasitieltä luonnonhelmaan ja merenrantaan esitellen Siniluodon ja Arkkukarin nähtävyyksiä.

Noin neljän kilometrin mittainen reitti alkaa Järvelänjärveltä, kahvila-grilli Raahen Tullin pihasta, jonne auton voi jättää parkkiin. Kahvilasta on saatavilla lainaksi pyöriä ja reittikarttoja. Tällä hetkellä tarjolla on vain aikuisten pyöriä, mutta tavoitteena on myös saada pyöriä lasten käyttöön.

Pyöräreitti on jaettu kuuteen eri kohteeseen. Heti alkuun kasitieltä liikkeelle lähtevä reitti esittelee Särkän monipuolisen perennataimiston, jossa kasvatetaan yli tuhat erilaista perennalajia.

Taimistolta matka jatkuu Arkkukarin siirtolapuutarhaan, jonka näköalatornista näkee koko laajan puutarha-alueen.

Puutarhalta reitti matkaa Saloisten kotiseutumuseon kautta Siniluodon satamaan ja uimarantaan jatkuen kalasatamaan. Loppureitillä on nähtävillä vanhaa maaseutuasutusta ja tuulimyllyjä. Reitti päättyy aloituspisteeseen Raahen Tullin pihaan.

Pyöräilyreitti kulkee osittain pyörätietä kasitien varrella ja tien joutuu pari kertaa ylittämään, mikä vaati varovaisuutta. Osa reittiä on päällystämättömillä, mutta hyväkuntoisilla sorateillä. Siniset nuolikyltit opastavat kääntymään oikeista risteyksistä.

Järvelänjärvelle on suunnitteilla pyöräilyreitin lisäksi myös lyhyempi reitti järven ympäri, jonka halukkaat voisivat kiertää pyörällä tai kävellen.