Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vaalit on pi­det­ty, nyt alkaa kova työ

Aluevaltuutetut tarvitsevat viisautta ja kärsivällisyyttä, kun he rupeavat rakentamaan parempien palvelujen mallia.

Eilen Suomessa järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit. Tätä kirjoitettaessa vaalien lopputulos ja Raahen seutukunnan ehdokkaiden pääsy aluevaltuustoon ei ole vielä selvillä. Tätä luettaessa se jo tiedetään. Ensimmäisen aluevaltuuston kokoaminen on yksi etappi vuosia valmistellussa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa.

Uudistus tuo ison muutoksen myös kuntien toimintaan. Niiden käyttötalousmenoista lähtee noin puolet pois. Se näkyy kuntaveroprosenttien merkittävänä pienenemisenä, mutta vastaavasti valtionverotus kiristyy.

Hyvinvointialueiden lopullinen rahoituskuvio ratkeaa vasta myöhemmin. Toivottavaa olisi, että uutta maakunnallista veroluokkaa ei synny. Helppoa palvelujen rahoittaminen ei ole Suomen väestöpyramidin takia. Suomi ikääntyy ja tarvitsee entistä enemmän hoivapalveluja, samalla työssäkäyvän väestön osuus pienenee.

Eilen valituilla aluevaltuustoilla alkaa tärkeä ja toimelias vuosi, kun ne ryhtyvät valmistelemaan palvelujen siirtymää tulevaa vuodenvaihdetta varten.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.