Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Raahen Seutu tästä!

Tilaajille

Val­ta­osa Ri­kos­uh­ri­päi­vys­tyk­sen asiak­kais­ta ja apua an­ta­vis­ta on naisia – ­mie­hiä kai­va­taan myös va­paa­eh­tois­ten ja so­siaa­li­alan am­mat­ti­lais­ten jouk­koon

Ensi viikolla vietetään rikosuhriviikkoa ja kansainvälistä rikosuhripäivää.

Rikosuhripäivystyksen asiakkaista valtaosa on naisia. Palvelusta muistutetaan, että myös miehille on apua tarjolla - riittää kun ottaa yhteyttä.
Rikosuhripäivystyksen asiakkaista valtaosa on naisia. Palvelusta muistutetaan, että myös miehille on apua tarjolla - riittää kun ottaa yhteyttä.
Kuva: Jenna Keränen

Edelleen vain harva miespuolinen rikoksen uhri ottaa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen. Esimerkiksi viime vuonna asiakkaista 77 prosenttia oli naisia. Pohjois-Suomessa miesten osuus on hieman suurempi, noin neljännes. Selkeää syytä Rikosuhripäivystyksen (RIKU) toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg ei osaa ilmiölle nimetä.

– Olemme kampanjoineet, jotta miehet rohkaistuisivat ottamaan yhteyttä ja tunnistamaan sen, että myös he tarvitsevat neuvoja. Henkisen tuen kanssa yhtä tärkeää on rikoskokemuksesta selviytyneen oikeusturva, kuten vahingonkorvausten hakeminen. Ehkä miehet itse tai palveluumme asiakkaita ohjaavat ajattelevat miesten pärjäävän tällaisissa asioissa naisia paremmin. Se asenne pitäisi kuitenkin rikkoa. Kun mies ottaa yhteyttä saadakseen neuvontaa, nousee esille usein syvempiäkin tuntemuksia ja tarvetta keskusteluavulle.