Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Van­huk­sel­la­kin on oikeus päästä ulos

Ulkoilu on tärkeä elämänlaatua parantava asia. Pyrähdys pihalle tarjoaa virikkeitä ihan eri tavalla kuin sisällä jumittaminen.

Kulunut koronavuosi on vienyt monelta vanhukselta mahdollisuuden ulkoiluun. THL:n kyselytutkimuksen mukaan joka viides vanhuspalvelujen asiakas on elänyt korona-ajan kokonaan sisätiloissa. Ulkoilumahdollisuuksien kaventumisesta ovat kärsineet etenkin kotihoidon asiakkaat, jotka koronarajoitusten takia ovat joutuneet rajoittamaan myös muita kontaktejaan.

Ulkoilun puute vaikuttaa ikäihmisten terveyteen sekä fyysisesti että psyykkisesti. Vaihtelu, virikkeet ja kevyt liikkuminen tukevat mahdollisuutta selviytyä kotioloissa pitempään.

Myös koronaan liittyvät rajoitukset itsessään ovat aiheuttaneet yksinäisyyttä ja heikentäneet kuulo- ja muistiongelmista kärsivien elämänlaatua, sillä maskin ja suojavarusteiden takaa kommunikoiminen on vaikeaa.

Ulkoilun puutuminen rutiineista ei ole vähäpätöinen asia, sillä se vaikuttaa suoraan vanhuksen toimintakyykyyn. On selvää, että virikkeetön vuosi, jossa päivä koostuu lähinnä hoitotoimenpiteiden ja ruokailun vuorottelusta, ei ylläpidä toimintakykyä ja mielen virkeyttä.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.