Veden vähyys luo haas­tei­ta Sii­ka­jo­ki-me­lo­jil­le

Siikajokimelonta alkaa huomenna Rantsilan puolelta Sipolasta. Ruukkiin melontaretkeläiset saapuvat lauantaina klo 15 ja Revonlahdelle ennen iltaseitsemää. Melontaa varjostaa veden vähyys.
Siikajokimelonta alkaa huomenna Rantsilan puolelta Sipolasta. Ruukkiin melontaretkeläiset saapuvat lauantaina klo 15 ja Revonlahdelle ennen iltaseitsemää. Melontaa varjostaa veden vähyys.

Siikajoki-melonta alkaa torstaina. Kuinka moni on lähdössä melomaan, Siikajoen Melojien puheenjohtaja Matti Rahko?

–Meitä on aloituspaikalla kymmenkunta. Viimeinen päivä on yleensä vilkkain; silloin on porukkaa eniten.

Mikä on vesitilanne?

–Joessa on vähänlaisesti vettä. Koskipaikoissa se haittaa. Siikajoen kosket ovat aika kivisiä, ja niitä on 3–4 vuotta sitten kalatalouskunnostettu. Niihin on lisätty kiviä. Me olimme vähän mukana muutamilla koskilla, kun niihin heiteltiin kiviä, joten laskupaikat löytyvät.

Saadaanko Uljuan altaasta vettä avuksi?

–Ely-keskus hoitelee asiaa Vattenfallin kanssa yhteistyössä, mutta altaassa ei ole varaa jouksuttaa. Sellainen 8 kuutiota sekunnissa saadaan tästä päivästä lähtien lisää. Se on liian vähän.

Onko vettä nyt poikkeuksellisen vähän?

–On se ollut joskus vähänäkin, mutta on me kolisteltu alaspäin. Varsinkin aloittelijoille se tietää enemmän hommaa.

Miten Siikajoesta selviää?

–Meillä on sellainen systeemi, että kokeneet melojat näyttävät reittiä, ja sillä lailla me selvitään koskista. Kun lähdetään, niin kosket ovat helpompia, mutta mitä lähemmäksi jokisuuta mennään, niin sitä vaativammaksi menee.

Eli Siikajoki on hyvä opetusjoki?

–Kyllä.

Taivaalta lienee tulossa vettä?

–Viime yönä on tullut vettä aika lailla yläjuoksulla. Sehän kestää pari-kolme vuorokautta, ennen kuin se Pöyryn seutuvilla.

Kuinka paljon sade hidastaa melontaa?

–Sade on hyväksi vaan. Se tuo lisää vettä jokeen. Kun on kohtuullinen sade, silloin on enemmän happea ilmassa kuin auringonpaahteella ja helpompi meloa. Tykkään kohtuullisesta sateesta. Varusteet ovat sitä luokkaa, että sade ei haittaa.

Pidättekö sadetaukoja?

–Jos ihan mahdottomia tulee. Muutaman kerran on sattunut ukkosmyräköitä. Silloin mennään rannan suojaan. Ei se ole vaarallista muuten, ellei ole hiilikuituvehkeitä. Ne ovat hyviä ukkosjohtimia, samoin kuin hiilikuituonkivavat.

Kuinka tätä melontaa voi seurata?

–Netistä löytyy aikataulu suurin piirtein. Me pyritään suurin piirtein pysymään siinä. Me ollaan sen verran maalaisia, ettei ole vielä on linea kehitetty. Se on harkinnassa. Suomi-melonnassa Iijoella oli GPS-seuranta: kartalla punainen pallo seurasi, missä mennään.

Melontaan pääsee aika lailla pikkurahalla?

–Ei se rahasta kiinni ole. Meillä on jonkin verran kustannuksia homman järjestelyissä. Illalla palautetaan melojat lähtöpisteeseen autoille. Kyydit järjestetään ja on kaikenlaisia kaffe-taukoja.

Eli tämä on mahtavaa lomaohjelmaa ihmisille?

–Se on ja terveellistä ja hyvää liikuntaa. Kajakki- tai inkkarimelonta on kokovartalohommaa. Varsinkin koskissa joutuu ponnistamaan jaloillakin. Tietysti sekin jännitys vielä, että säilyy hengissä. Ei ole näitten vuosien aikana onnistuttu ketään hukuttamaan.

Onko melonnassa vaaratilanteita?

–Mun 30-vuotisen uran aikana ei ole ollut vaaratilanteita. Muutamia kippaamisia sattuu, mutta nehän vain piristävät. Jos aloittelija sattuu kippaamaan, sanotaan, että kyllä olet rohkea, kun uskalsit kaataa tuon. Se on reipasta, hurttia menoa.

Kuinka kauan itse ole melonut?

–Olen nyt 73-vuotias ja ihan poikasesta asti. Ensimmäinen kajakki, joka naapurin pojan kanssa tehtiin, taisi olla lentokonevanerista, ja sillä pyörittiin joella tukkien ja pöllien seassa. Mä olen sitä ikäluokkaa, että olin uitossakin jo 13-vuotiaana. Sitä on jäänyt vesiurheilugeeneihin: melomaan pitää päästä. Sehän on terveellistä touhua. Pysyy kunnossa.

Siikajoki-melonta torstaista sunnuntaihin:

Lähtö torstaina 13.7.2017 klo 17 Rantsilan Sipolankylästä. Ilmoittautuminen ja lähtö Sipolan entisellä koululla. Klo 19.30 Rantsilassa kahvitauko. Klo 20.30 Mehtälässä päivän päätös.

Perjantaina 14.7.2017 klo 12 lähtö Mehtälästä, klo 15 Mankilassa evästauko. Päivän päätös klo 18 Saarikoskella.

Lauantaina 15.7.2017 lähtö klo 9.30 Saarikoskelta. Klo 11.30 evästauko Paavolan kirkonkylällä Ruokolahdella. Lounastauko klo 15 Ruukin Yrityspuistossa. Klo 17.30 melontaretken isoimman kosken, Revonlahden Kalliokosken ylitys. Klo 19 Revonlahden koulun rantakylätapahtuma.

Sunnuntaina 16.7.2017 klo 10 lähtö Revonlahden koulun rannasta. Klo 12 kahvitauko Revonlahden Pöyryllä. Klo 14.30 Siikajoen kylällä, missä Meijerisaari-joukot koolla. Klo 15 Törmälän tilalla kahvit ja melontaretki päättyy.

Lisää tietoja tapahtumasta http://www.siikajoki.fi/EnrolmentClient/info.aspx?Key=F99CBDEBEE8C83CAD3F2E38D3BB22380