Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ak­ku­pa­lo­jen sam­mut­ta­mi­nen on vaikeaa ja ris­ki­al­tis­ta – näin käytät akkuja tur­val­li­ses­ti

Eritoten suurempien akkujen, kuten sähköpyörän akkujen kanssa tulee SPEKin mukaan olla tarkkana. Kuvituskuva.
Eritoten suurempien akkujen, kuten sähköpyörän akkujen kanssa tulee SPEKin mukaan olla tarkkana. Kuvituskuva.
Kuva: Iikka Järvenpää

Akku voi syttyä esimerkiksi ylilataamisen, kolhun tai korkean lämpötilan seurauksena. Akkupalojen sammuttaminen on vaikeaa, joten niiden ennalta ehkäiseminen on erityisen tärkeää.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että laitteita tulisi käyttää huolellisesti ja akkuja ladata turvallisesti. SPEKin mukaan palavan akun sammuttaminen on usein mahdollista vain upottamalla palava akku veteen.

Pelastusopisto ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testasivat tänä vuonna erilaisia sammutusmenetelmiä litiumioniakkupalon sammuttamiseen. Testit paljastivat akkupalon sammuttamisen olevan vaikeaa ja riskialtista.

Akkupaloista syntyy runsaasti myrkyllisiä kaasuja. Lisäksi palavasta akusta voi tulla voimakkaita tulisuihkuja ja purkauksia. Akkupalon sammuttaminen vaatii erikoisvarusteet myös ammattilaiselta.

SPEKin palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto antaa esimerkin, miten syntyvän akkupalon voi tunnistaa.

– Jos akku tai laite toimii latauksessa omituisesti, pitää outoa ääntä, kuumenee tai pullistuu, sen voi yrittää siirtää turvalliseen paikkaan jäähtymään. Ja jos latauksessa oleva laite syttyy tuleen, ensin pitäisi yrittää irrottaa laite latauksesta, jos se vain suinkin on mahdollista.

Lehdon mukaan kotona tulisi miettiä valmiiksi, miten toimii, jos esimerkiksi puhelin kuumenee voimakkaasti latauksen tai käytön aikana. Kuumenneelle laitteelle tulisi miettiä myös turvallinen paikka, johon sen voi siirtää viilenemään.

Eritoten suurempien akkujen kuten sähköpyörien ja sähköpotkulautojen akkujen kanssa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. SPEK kehottaa lataamaan suuremmat akut hallitusti yhdessä paikassa, kuten pyörävarastossa. Taloyhtiössä kaikkien asukkaiden tulisi tietää, missä akut ladataan turvallisesti.

Fakta

10 vinkkiä turvalliseen akun käyttöön:

• Noudata laitteen käyttöohjeita.

• Käytä akun lataamiseen vain kyseiselle akulle tarkoitettuja latureita tai kaapeleita.

• Lataa akku palamattomalla alustalla.

• Älä pidä akkua jatkuvasti latauksessa.

• Älä päästä akun varausta täysin tyhjäksi.

• Älä lataa akkua ilman valvontaa eli älä jätä puhelinta yöksi latautumaan.

• Jos akku lämpenee käytössä, anna sen viilentyä ennen lataamista.

• Älä käytä laitteita liian kylmissä tai kuumissa olosuhteissa.

• Jos akku saa kolhuja, kuumenee käytettäessä tai ladattaessa tai toimii poikkeavasti, vie akku huoltoon.

• Jos akku pullistuu, kuumenee voimakkaasti tai alkaa haista, vie akku navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina akuille tarkoitettuun keräysastiaan kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.

Lähde: SPEK