Raahen Seudun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hyvää nais­ten­päi­vää: Kuk­ka­kimp­pu­jen sijasta samaa palkkaa

Suomen eduskunta oli maailman 11. naisvaltaisin vuonna 2021. Silti meilläkin on parannettavaa naisten asemassa.

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty maaliskuun 8. päivänä vuodesta 1975 lähtien. Sen historia ulottuu kuitenkin kauemmas naisasialiikkeen aikoihin, jolloin naisille vaadittiin muun muassa äänioikeutta.

Suomea pidetään laajasti yhtenä tasa-arvon kärkimaista. Moni asia onkin mallillaan. Eduskunnassa on 94 naiskansanedustajaa, siis liki puolet. Suomen hallituksessa on ollut ensimmäisen kerran naisenemmistö Vanhasen toisessa hallituksessa vuonna 2007. Vuoden 2019 vaalien jälkeen Marinin hallituksen 19 ministeristä 12 oli naisia. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa naisilla on sananvaltaa. Yritysmaailmassa tasa-arvon toteutuminen ei ole yhtä pitkällä. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa naisten osuus jää yhä alle kolmasosaan.

Suomelle on myös tyypillistä, että opinnot ja työelämä ovat voimakkaasti sukupuolittuneita. Työelämän eriytyminen naisten ja miesten aloihin pitää yllä palkkaeroa. Naiset päätyvät miehiä useammin heikommin palkattuihin ammatteihin ja osa-aikatyöhön.

Viime vuonna naispalkansaajien keskiansio oli 3 456 euroa kuukaudessa, kun taas miehillä vastaava luku oli 4 095 euroa.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.