Mainos: Raahen Seudun joulutarjous: Raahen Seutu Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Iloa irti lii­kun­nas­ta ja  re­vit­te­lyä ru­noil­la

Raahen porvari- ja kauppakoulun hyvinvointiviikolla virkistyttiin liikunnalla ja kulttuurilla. Yhteisöllisyys vahvistuu vain ideoimalla ja tekemällä asioita yhdessä.

Camilla Mikkola heitti palloja pahvilaatikkoon. Liikunnan ei tarvitse olla kovin vakavaa tai lajikeskeistä. Korien heittelyssä luokat pyrkivät saamaan pisteitä oman luokkansa pistesaldoon. Verkostokoordinaattori Ville Virtanen jakoi oppilaita ryhmiin liikuntapisteissä.
Camilla Mikkola heitti palloja pahvilaatikkoon. Liikunnan ei tarvitse olla kovin vakavaa tai lajikeskeistä.
Camilla Mikkola heitti palloja pahvilaatikkoon. Liikunnan ei tarvitse olla kovin vakavaa tai lajikeskeistä.

Jo kahdeksatta kertaa porvari- ja kauppakoulussa vietetyllä Hyvyinvointivirtaa-viikolla pyrittiin saamaan kaikki mukaan, niin henkilökunta kuin oppilaatkin.

Kuraattori ja kasvatusohjaaja Aila Oikarinen kertoo, että uudet ideat ja lajit on otettu hyvin vastaan. Kaikilla on mahdollisuus käyttää muun muassa Feku-passia, joka toimii netissä. Passiin kirjataan henkilökohtaiset liikuntasuoritukset ja kulttuuriharrastukset ja ne kerryttävät luokkien yhteistä pistesaldoa. Henkilökunnalla on oma tilinsä. Voittajaryhmä saa pullakahvit.

Aamuisin on ollut tarjolla terveellistä puuroa, ja muutenkin ravitsemukseen on kiinnitetty huomiota. Ruokalan sokeripalanäyttely kertoo havainnollisesti, kuinka monta palaa sokeria on esimerkiksi 2 desin jogurttipurkissa tai 3 desin energiajuomapullossa.

Hyvinvointi on osana jokapäiväistä opetusta, sillä RPKK kuuluu myös Liikunnallinen koulu- verkostoon. Opiskelijoita innostetaan harrastamaan liikuntaa välitunneilla. Lisäksi opiskelua tauotetaan liikunnallisilla tuokioilla, joissa mukana voivat olla kännykkäsovellukset mittaamassa ja kannustamassa.

Saku ry:n verkostokoordinaattori Ville Virtanen huomauttaa, että kännykät toimivat myös hyvänä apuna liikuntaharrastuksissa, kun vain otetaan oikeat sovellukset käyttöön. Niihin on perehtynyt myös liikunnanopettaja Ilkka Kontinaho.

Pinnalla olevat lajit näkyvät myös koulussa. Koripallon pomputtelua on selvästi enemmän tänä syksynä. Kontinaho kertoo, että heillekin tuli heittokori kotipihalle tänä syksynä.

Liiketalous 1B-luokalla opiskeleva Camilla Mikkola kehuu viikon monipuolista antia. Hänen mukaansa yhteisöllisyys korostuu, kun opiskelijat tekevät yhdessä erilaisia asioita opettajien kanssa. Se on tärkeää etenkin nyt, kun syksyllä aloittaneella luokalla kaikki eivät vielä tunne hyvin toisiaan.

Hän huomauttaa, että nuoret ovat yksilöitä, toiset ovat hyvinkin liikunnallisia, toisilla kännykkä on enemmän kädessä.

Hän on ollut tyytyväinen RPKK:n opetukselliseen puoleen myös hyvinvointi-teemassa.

–Esimerkiksi terveystieto on täällä paljon käytännönläheisempää ja liittyy arkielämään, eikä niin teoreettista kuin vaikka peruskoulussa, hän tuumii.

Aila Oikarisen mukaan henkistä ja fyysistä hyvinvointia ei voi panna tärkeysjärjestykseen, sillä molemmat tukevat toisiaan.

Myös riittävään lepoon ja uneen on kiinnitettävä huomiota. Oikarinen huomauttaa, että opiskelevan nuoren unentarve on suuri, Uni-teema oli erityisesti painopisteenä Koulutuskeskus Brahen ammattiopistolla. Hyvinvointivirtaa- viikkoa vietettiin myös ammattiopistolla ja Lybeckerillä.

Kulttuuripisteenä RPKK:lla toimi runojen rustailtu sanamagneeteilla. Nuoret suhtautuivat tehtävään huumorilla ja innolla.

Menetelmäkehittäjä Susanna Ågren Saku ry:stä kertoo, että Raahessa kaikki toiminta on vaikuttanut hauskalta ja myös se, että kaikki ovat tulleet mukaan, vaikuttaa rohkaisevalta.

–Tietysti alussa voi olla vähän jähmeää, mutta innostus tarttuu ja leviää.

Amisarkea teemalla syntyneet runonpätkistä hän nostaa yhden: "Laiska moderni totuus on internetti. Sähköinen perverssi ystävä."

Teemaviikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, Saku ry.

Fakta

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto Saku ry aktivoi kouluja Hyvinvointivirtaa-teemaan..

Mukana on yli 100 ammattioppilaitosta.

Raahen porvari- ja kauppakoululla korostettiin hyvinvointiviikolla tänä vuonna liikunnallisuutta ja ammattiopistolla riittävää uinen saantia.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa koko henkilökunta osallistuu yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamiseen.

Oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän jäseniä ovat kuraattori, opinto-ohjaaja, kouluterveydenhoitaja, erityisopettaja ja opettajien edustaja.

Opiskeluhuoltoryhmä suunnittelee, kehittää, toteuttaa ja arvioi sekä kouluyhteisön että yksittäisten luokkien ja ryhmien hyvinvointia.