Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Joka kym­me­nes jou­tu­nut vuoden aikana vaa­ra­ti­lan­tee­seen lii­ken­tees­sä pu­he­li­men vuoksi – Lii­ken­ne­tur­van vuo­den­vaih­teen kam­pan­ja koh­dis­te­taan eri­tyi­ses­ti nuoriin ajajiin

Liikenneturvan teettämän kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista tuomitsee puhelimen käytön autolla ajamisen aikana. Kolme prosenttia vastanneista hyväksyisi puhelimen käytön täysin.

Liikenneturvan Kun ajat, aja -kampanja kohdistuu tänä vuonna erityisesti nuoriin kuljettajiin. Viestiä välitetään somevaikuttajien avulla nuorille muun muassa TikTokissa ja Instagramissa.

Liikenneturva muistuttaa kampanjallaan, että auto voi liikkua muutamassa sekunnissa jääkiekkokaukalon mittaisen matkan. Tuona aikana ehtii tapahtua lukuisia asioita jotka ajajan tulee huomioide liikenteessä.

– Ajonaikaisesta kännykän vilkuilusta, sometuksesta tai kuvaamisesta ei välttämättä heti saa palautetta. Tämä voi ruokkia kuljettajan uskoa siihen, että hän kykenisi käyttämään kännykkää ajaessaan ongelmitta, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

– Jos huomio on kännykässä, muutos liikenteessä voi jäädä huomaamatta. Etenkin, jos joku toinen tienkäyttäjä estää toimillaan sen, ettei varsinaista onnettomuutta pääse syntymään.

Liikenneturva on keräsi tietoa suomalaisten asenteista kahdella kyselytutkimuksella vuonna 2020. Toiseen kyselyyn vastasi 1003 henkilöä ja toiseen 1017.

Liikenneturvan tiedotteen mukaan kampanjan tarkoitus on normalisoida se, että puhelimeen ei kiinnitettäisi huomiota ajamisen aikana. Myös tärkeimpiin viesteihin pitäisi vastata vasta perillä. Tämä vaatii usein tietoisen päätöksen laittaa puhelin äänettömälle ennen ajoa.

– Kun kännykkä on kuljettajan ulottumattomissa ja äänettömällä, ei vahingossakaan tule sitä näperreltyä ajon aikana.