Jou­lu­ik­ku­na 13: Anna Mus­to­nen hal­lit­si kir­jas­toa rau­tai­sel­la ot­teel­la

Perjantaina jouluikkuna avautuu Raahen kaupunginkirjastossa Rantakadulla. Ihan aluksi kirjasto toimi Raahen museon yläkerrassa ja sen jälkeen Pekkatorilla Friemanin talossa.
Perjantaina jouluikkuna avautuu Raahen kaupunginkirjastossa Rantakadulla. Ihan aluksi kirjasto toimi Raahen museon yläkerrassa ja sen jälkeen Pekkatorilla Friemanin talossa.
Kuva: VESA JOENSUU

Raahen kirjasto toimi museon yläkerrassa vuoteen 1959 asti. Kun lukutaito oli hankittu ja kirjat kiinnostivat, voi lapsi ottaa ensimmäiset arat askeleet kirjaston asiakkaana. Isot pojat olivat neuvoneet nuorempiaan, miten tulee käyttäytyä. Niinpä ensi kertalainen osasi ottaa lakin pois päästä ovella, raapaista jalalla ja tervehtiä reippaasti. Tuima täti, Anna Mustonen, oli vastassa, mutta kaikki sujui hyvin. Kirjastokortti oli taskussa ja lasten kirjaston aarteet olivat nuoren lukijan käytettävissä, kunhan vain muisti olla hiirenhiljaa. Se oli Annan ehdoton vaatimus.

Grimmin, Andersenin ja Topeliuksen kirjat veivät satujen maailmaan. Pilli-Piiparin seikkailut kiehtoivat. Hannun ja Kertun tarina sykähdytti. Vuodet kuluivat ja kirjat vaihtuivat. Lukija sukelsi viidakkoon Tarzanin mukana. Hän ahmi kirjoja Villin lännen sankareiden hurjista taisteluista.

Pian oli ahkera lukija lukenut kaikki lastenosaston kirjat. Hän sai luvan siirtyä lainaamaan kirjoja aikuisten puolelta.

– Alimman hyllyn kirjoja et saa lainata, Mustonen teki tiukan rajauksen. Iän mukana nekin kirjat tulivat sallituiksi ja luetuiksi. Ei Anna Mustonen ilkeä ihminen ollut, vaikka piti pojat kurissa. Päinvastoin. Hän oli ystävällinen ja tietorikas.

Kirjasto Pekkatorilla Friemanin talossa

Kirjasto siirtyi Pekkatorille Friemanin taloon vuonna 1959. Kirjavalikoima laajeni. Tilaa oli entistä enemmän. Ahkera lukija lainasi klassikoita, muistelmia ja historiallisia romaaneita - romantiikka ja seikkailuja unohtamatta. Tietokirjoista hän etsi tietoja.

Kirjasto Rantakadulla

Vuonna 1980 kirjasto sai uuden toimitalon Rantakadulle. Valikoimaan tulivat äänitteet. Moni kirjaston asiakas otti musiikkikirjaston tarjonnan ilolla heti käyttöönsä: äänilevyjä ja säveltäjien elämäkertoja lähti mukaan.

Tämän päivän kirjasto on koko kansan olohuone lukusaleineen ja leikkipaikkoineen.