Jou­lu­ik­ku­na 16: So­ve­liuk­sen ju­gend­ta­lo on ra­ken­net­tu kol­mes­ta suo­la­ma­ka­sii­nis­ta ja keit­tiös­tä

Soveliuksen jugendtalo Rantakadulla on rakennettu kolmesta suolamakasiinista ja keittiöstä. Niistä tehtiin asunrakennus vuonna 1914. Talon vanhimmat osat lienevät 1600-luvulta.
Soveliuksen jugendtalo Rantakadulla on rakennettu kolmesta suolamakasiinista ja keittiöstä. Niistä tehtiin asunrakennus vuonna 1914. Talon vanhimmat osat lienevät 1600-luvulta.
Kuva: Vesa Joensuu

Rantakatu 36:n portista kuljetaan kahteen taloon: Soveliuksen taloon, jossa toimii Raahen museo ja jungendtaloon, jossa asutaan. Portin molemmin puolin seisovat rikkaasti koristellut portinpylväät. Pylväiden alaosien tukien tehtävänä oli tukea pylväitä ja estää kärrynpyörien napoja vahingoittamasta niitä.

Rantakatu 36:ssa sijaitseva kadun suuntainen talo on rakennettu kolmesta suolamakasiinista ja keittiöstä. Nykyinen asuinrakennus toimi 1900-luvun alkuun saakka kauppahuoneen varastona ja keittiönä. Tämä kokonaisuus muutettiin vuonna 1914 asuinrakennukseksi. Makasiinit oli rakennettu 1780-luvulla. Rakennuksessa oletetaan olevan osia 1600-luvulta. Rakennus on vuorattu 1900-luvun jugend-tyyliin.

Liitokset huomattiin, kun vuonna 2004 remontissa seinät avattiin hirsipinnalle. Remontissa tapettien alta löytyi kahden pattijokisen kirvesmiehen puumerkit ja vuosiluku 1914. Eräästä hirrestä löytyi Johan Soveliuksen ja hänen sisarensa nimi ja vuosiluku 1780, joka oli osittain tuhoutunut hirsiseinää koolatessa.

Talon nelikulmainen keittiö on alkujaan rakennettu vuonna 1811. Palovakuutuskirja vuodelta 1834 kertoo, että nykyinen asuinrakennus oli varastona.

Talossa on asunut useita vuokralaisia. Yksi pitkäaikaisimmista on ollut seminaarin lehtori Lyyli Miettinen. Hän laitatti 1950-luvulla taloon vesijohdot ja viemärit, sen koommin talossa ei ole tehty isoa remonttia ennen vuotta 2004.

Lyyli Miettisen koti vuosikymmenien ajan

Lehtori Lyyli Miettinen (1888-1973) muutti vuonna 1919 Raaheen. Hän opetti Raahen seminaarissa luonnontietoa, maantietoa ja kehitysoppia vuosina 1919-1954. Lyyli sai aluksi asunnon leskeksi jääneen Gerda Holmströmin (1870-1943) ja hänen Erkki-poikansa (1898-1945, myöh. Karikoski) luota seminaarin alueelta. Erkki työskenteli aikuisena Saloisten kanttorina.

Gerda, Erkki ja Lyyli muuttivat pian Hansan taloon ja sieltä Soveliuksen talon yläkertaan. Heidän mukanaan muutti vuodesta 1905 perheen kotiapulaisena työskennellyt Aino Poukkula. Nämä neljä henkilöä muuttivat yhdessä jugendtaloon. Lyyli ja Aino asuivat siinä vuoteen 1973. Aino nukkui keittiössä, hänen sänkynsä kohdalta löytyi remontissa ikkuna.

Joulutervehdys Roomasta

Elettiin joulunaluspäiviä vuonna 1950. Soveliuksen jugendtalossa asui Lyyli Miettinen. Joulutervehdyksiä tuli taloon tiuhaan tahtiin. Jos lehtori itse ilmestyi ovelle, saattoi vierasta onnistaa. Hän pääsi saliin katsomaan sen joulun ihmettä, kasvia, joka oli matkannut ensin lentokoneella Roomasta Helsinkiin ja sieltä postitse erikoislähetyksenä Raaheen ja lopuksi posteljoonin pikakuljetuksena Rantakadulle.

Paksu samettiliina peitti salin pöytää, keskellä valkoinen leikekirjontaliina ja sillä kookas Poinsettia pulcherima. Sen ajan raahelaisille kasvi oli ennen kokematon ilmestys. Vasta vuosia myöhemmin Poinsettia pulcherimasta eli joulutähdestä tuli Suomen suosituin joulukukka. (Asta Virtanen: Raahen Joulu v. 1998)