Jou­lu­ik­ku­na 20: Swanl­jun­gin talossa pyö­ri­tet­tiin lai­van­sel­vi­tys­fir­maa ja mat­ka­toi­mis­toa

Perjantain jouluikkuna löytyy Brahenkadun ja Reiponkadun kulmatalosta Brahenkadun puolelta. Talo pihapiireineen sai Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö- tunnustuksen tänä vuonna.
Perjantain jouluikkuna löytyy Brahenkadun ja Reiponkadun kulmatalosta Brahenkadun puolelta. Talo pihapiireineen sai Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö- tunnustuksen tänä vuonna.
Kuva: VESA JOENSUU

Brahenkadun ja Reiponkadun kulmassa seisova talo on paljon aikaa ja asukkaita nähnyt. Talo on rakennettu 1820-luvulla. Reiponkadun puolella oli alun perin 2 makasiinia, Brahenkadun puolella sijaitsi kauppa.

Paraatipuoli Brahenkadulla

Brahenkadun puolella on porraskäytävä, josta kuljettiin monien raahelaisten muistamaan matkatoimistoon. Nykyisin talossa asuvat Swanljungit kulkevat sisään yleensä pihan puolelta, kyökin kautta. Vain juhlatilanteissa tullaan taloon paraatirapusta Brahenkadulta, jonne posti edelleen tiputetaan.

August Ossian Swanljungin perustama laivanselvitysfirma toimi talossa vuosina 1903-1978.

Iso olohuone on entinen matkatoimiston asiakastila. Niiltä ajoilta on muistona kirjoituspöytä ja antiikkinen sohva. Seinän peittänyt Finnairin pahvijuliste vuodelta 1964 ja asiakastiski on siirretty entiseen konsulin huoneeseen.

O. Swanljung -niminen yhtiö, myös nimellä Lapaluoto Stevedoring, toimi talossa 70 vuotta. Konttoripäällikkönä työskenteli 40 vuoden ajan Elsa Swanljung, ensimmäinen Raahen Fiia. Elsa pyöritti talossa myös matkatoimistoa ja Ab Telefon Oy:n palveluita.

Ossi Swanljungin perikunta on asunut talossa vuodesta 1976, Ossi jo 1950- ja 1960-luvuilla. Ruotsin varakonsulaatti oli talossa vuoteen 1995 asti.

Peruskorjausta vanhaa vaalien

Maaliskuussa 2013 restaurointikisälli Urpo Kinnunen ahersi Reiponkadun puoleisessa siivessä, joka oli ollut asumiskelvottomana 15 vuotta. Syksyllä 2011 Raahen Aikuiskoulutuskeskuksen tekemässä tutkimuksessa havaittiin ulkoseinässä lahovaurio. Siitä alkoi keväällä 2012 pitkään kestänyt remontti. Sisäseinä ja lattia piti avata ja korjata.

Kun havaittiin, että kylpyhuoneenkin kohdalla alimmat hirret olivat lahonneet, kutsuttiin remonttia tekemään Jari Talkkunamaan lisäksi Urpo Kinnunen.

Remonttia ei huiskita miten sattuu, vaan se tehdään vanhaa rakennusta kunnioittaen. Pesuhuoneen paneeli on vanhan paneelin kopio. Listat Urpo teki itse kotonaan, kun kaupoista ei löytynyt tilaan sopivia. Kylpyhuoneen remontti aloitettiin purkamalla pesutilan lattia, jonka alta löytyi tiiliuunin jäljiltä muurilaastia, hiekkaa ja kiviä. Kaikki tämä oli hilattava käsivoimin ulos aukosta, joka syntyi, kun lahot hirret poistettiin.

Talo pihapiireineen sai Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö -tunnustuksen vuonna 2019.