Jou­lu­ik­ku­na 7: Ka­tin­hän­nän pojalle Vel­ka­pe­rä ja Mil­joo­na­pe­rä olivat kuin eri kau­pun­ke­ja

Viitamäen vanhalla kulmatontilla tontilla sijaitsee nykyisin Pitkänkarinkadun varrella oleva luhtitalo ja Kirkkokadun puoleinen rivitalo. Jouluikkuna löytyy Kirkkokadun puolelta.
Viitamäen vanhalla kulmatontilla tontilla sijaitsee nykyisin Pitkänkarinkadun varrella oleva luhtitalo ja Kirkkokadun puoleinen rivitalo. Jouluikkuna löytyy Kirkkokadun puolelta.
Kuva: Vesa Joensuu

Pitkänkarinkadun ja Kirkkokadun kulmassa nykyisten rakennusten paikalla sijaitsi 1980-luvulle saakka Paavo Viitamäen kiinteistö, 2117 neliön kokoinen kulmatontti. Viitamäen talossa oli 2 asuttua huonetta ja peräkamari, joka oli kylmillään. Pihapiirissä seisoi rivi rakennuksia: navetta, talli, 2 varastorakennusta, ulkohuussi ja kellari. Saunaa ei ollut.

Katinhännän talot lämmitettiin puilla kakluunissa ja hellassa, ei ollut kaukolämmitystä eikä sähkölämmitystä. Viitamäellä puiden saanti oli helppoa, kun Paavo oli Santaholmalla töissä ja sai sieltä tuoreita kilipukoita. Kun Mikkolan Matti toi kilipukkakuution ja kun se varastoitiin liiteriin, alimmaisista puista tippui vesi. Joillakin naapureilla oli varaa ostaa halkoja. Niitä möivät Osuuskauppa ja yksityiset metsänomistajat.

Kirkkokadun puolella Viitamäen pihamaasta lohkaisi ison osan perunamaa, lisäksi pihan ryytimaa tuotti mansikoita ja 8 viinimarjapensaasta saatiin talveksi vitamiinipitoista mehua.

Naapurissa saunottiin

Viitamäet kävivät toisinaan saunomassa Niemen saunassa Reiponkadulla, mutta hyvin usein perhe saunoi naapurissa asuneen suutari Jussi Raution saunassa. Sauna oli pieni maalattiainen rakennus, jossa talvella jalat paleltuivat ja pää paloi.

Viitamäki lapioi talvisin uran tontiltaan Raution saunalle, ettei tarvinnut kiertää kadun kautta. Virallinen kulkutie meni ja menee nytkin Kirkkokadulta Madetojan pihan reunaa. Madetojan talo seisoo entisellä paikallaan Kirkkokadulla.

Santaholma ja pesutupa työllistivät

Paavo Viitamäki (1902 – 1975) työskenteli Santaholman sahalla 22 vuotta. Sahan toiminnan loputtua työtä löytyi Raahen kaupungin palveluksesta ruoppaajista, jotka ruoppasivat Lapaluodon satamaa.

Helmi-rouva (1909 – 1987) ahersi pesutuvan hoitajana kaupungin omistamassa pesutuvassa, joka sijaitsi Jaakopin kaivon lähellä Reiponkadulla. Hänen tehtävänään oli hoitaa pyykkäreiden vuorovaraukset ja tilittää maksut kaupungin kassaan. Usein Helmi myös pesi pyykkiä kaupunkilaisille maksua vastaan.

Katinhännän pojat

Katinhännän pojan näkövinkkelistä Velkaperä ja Miljoonaperä olivat kaukana, kuin eri kaupunkeja. Kun Velkaperän ja Miljoonaperän pojat pyrkivät Katinhäntään, niin sotahan siitä tuli. Katinhännän laidalla oli Tuomikosken tyhjä lato. Sinne Männistön joukot linnoittautuivat. Miljoonaperän ja Velkaperän pojat yrittivät vallata ladon.

Aseina käytettiin itse katajasta valmistettuja jousipyssyjä. Nuolenkärjet tehtiin tarkoituksella pallopäisiksi, ettei niillä voinut vahingoittaa ”vihollista”. Ilmakivääreitäkin pojat värkkäsivät, mutta niitä ei käytetty sota-aseina. Ritsoja sen sijaan käytettiin sotaleikissä. Kerran Männistön Pekan otsaan osui kivi ja häneltä meni taju. Sotatantereelle laskeutui välittömästi rauha, kaikki riensivät katsomaan miten pojalle kävi. Sota jatkui, kun Pekka oli päässyt takaisin tolpillleen.

Talvisin Katinhännän pojat pelasivat jääkiekkoa Pitkänkarinkadulla. Katupeliä pelattiin ilman luistimia. Haverisen Manne oli kaupungilla töissä ja aurasi Pitkänkarinkadun puhtaaksi niin leveästi, että siinä oli hyvä pelata. Raahessa oli vähän autoja, eikä niistä ollut mitään haittaa poikien katupeleille. Kun ikää karttui, tulivat poikien talvisiin harrastuksiin mukaan myös jääkiekkopelit Pikkulahdella. Oli hankittava hokkarit, piti opetella luistelemaan. Pojat itse vastasivat pelipaikan kunnossapidosta.

Uudet talot rakennettiin vuonna 1986

Nykyään tontilla sijaitsee kaksi vuonna 1986 valmistunutta rakennusta: luhtitalo Pitkänkarinkadun varrella ja kolmen perheen rivitalo Kirkkokadun puolella. Joulukalenterin ikkuna avautuu Kirkkokadun puolella sijaitsevan rivitalon ikkunassa.

Kuvateksti: Viitamäen vanhalla kulmatontilla tontilla sijaitsee nykyisin Pitkänkarinkadun varrella oleva luhtitalo ja Kirkkokadun puoleinen rivitalo. Jouluikkuna löytyy Kirkkokadun puolelta.