Katsaus tie­to­ko­ne­pe­lien vä­rik­kää­seen his­to­riaan

Digitaaliset pelit ovat eläneet aina vuorovaikutuksessa muiden taidemuotojen kanssa.

Xbox 360 oli Microsoftin vuosina 2005–2016 valmistettu pelikonsoli. Ensimmäinen Xbox tuli markkinoille vuonna 2001.
Xbox 360 oli Microsoftin vuosina 2005–2016 valmistettu pelikonsoli. Ensimmäinen Xbox tuli markkinoille vuonna 2001.
Kuva: Nina Susi

Toimittaja ja tietokirjailija Juho Kuorikoski kertoo pelien historiasta huomenna keskiviikkona Raahen kirjastolla.

Kuorikoski on tietokone- ja konsolipeleihin erikoistuneen Pelit-lehden vakituinen avustaja.

Viime vuonna Kuorikoskelta ilmestyi Pelitaiteen manifesti. Siinä hän käsittelee digitaalisten pelien maailmaa mukaansatempaavasti, mutta samalla hyvin perusteellisesti.

Kirjan johdannossa Kuorikoski kirjoittaa, että tietokoneilla ja muilla vastaavilla elektronisilla laitteilla pelattavat pelit ovat koko historiansa ajan eläneet aktiivisessa vuorovaikutuksessa muiden taidemuotojen kesken.

Hän toteaa, että pelien luonnetta ja historiaa ymmärtääkseen on ymmärrettävä niiden sukulaissuhteita muun taiteen kanssa.

Kirjassaan Kuorikoski määrittelee pelit kahdeksanneksi taidemuodoksi ja vertailee niitä seitsemään edeltäjäänsä, eli kirjallisuuteen, maalaustaiteeseen, kuvanveistoon, musiikkiin, teatteriin, arkkitehtuuriin ja elokuvaan.

Aiemmin Kuorikoski on julkaissut tietokirjat muun muassa Commodore 64:sta, tietokoneille tehtyjen seikkailupelien historiasta ja suomalaisen pelialan historiasta.

Kuorikoski on yksi Platonic Partnership -pelistudion neljästä perustajasta. Studio julkaisi vuonna 2017 Lydia-pelin, joka palkittiin Pelit-lehden Kyöpeli-palkinnolla. Lisäksi se valittiin Vuoden luovaksi saavutukseksi vuoden 2018 Finnish Game Awards -gaalassa.

Hänet on palkittu vuonna 2014 järjestetyssä Finnish Game Awardsissa ”Power Player of the Year” -palkinnolla Sinivalkoisesta pelikirjasta sekä 2017 pohjoismaisella joukkorahoittajapalkinnolla hänen hyvin menestyneistä kirjaprojekteistaan. Kuorikosken tietokirjojen tuotantokustannukset on kerätty joukkorahoituksen kautta.