Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Kiista Päh­ki­nä­saa­ren rauhan ra­ja­lin­jas­ta jatkuu

Pähkinäsaaren rauhassa turvattiin kaupankäynti. Mikään tarkka fyysinen rajalinja se ei koskaan ollut. Kiista rajalinjasta sen sijaan jatkuu. Kummallista kyllä, nykytutkimus on osoittanut, että rajalinja näkyy suomalaisissa ja suomalaisten elämässä monella tavalla.

Jos mikä vuosiluku, niin 1323 on syöpynyt jo koulussa mieleen. Pähkinäsaaren rauha on Ruotsin alaikäistä kuningas Maunu Eerikinpoikaa ohjanneen holhoojahallituksen ja Novgorodin tasavallan välillä 12. elokuuta 1323 solmittu rauhansopimus.

Tänä vuonna tuosta rauhansopimuksesta on kulunut 700 vuotta. Se on vanhin tunnettu Ruotsille itärajan määrittelevä rauhansopimus.

Tammikuussa Helsingin yliopistossa pidetyillä Tieteen päivillä todettiin, että Pähkinäsaaren rauhan rajan kulku on ollut kiistellyimpiä kysymyksiä suomalaisessa historiantutkimuksessa.

Raahen alueelle rauhan historiallinen merkitys on ollut senkin takia merkittävä, että rauhan rajaksi on myöhemmissä historiallisissa kirjoituksissa merkitty joko Pattijoki tai Pyhäjoki.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.