Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kir­ja­har­ras­tus laajeni di­va­ril­la

Eero Keinänen on vanha tekijä kirjojen myynnissä, mutta omia tiloja sille ei aiemmin ole ollut.

Eero Keinäsen pitkäaikainen kirjaharrastus laajenee divarikirppiksen muodossa. Divarin hyllyiltä löytyy kirjallisuutta moneen makuun, aina nuortenkirjallisuudesta dekkareihin ja tietokirjoihin.
Eero Keinäsen pitkäaikainen kirjaharrastus laajenee divarikirppiksen muodossa. Divarin hyllyiltä löytyy kirjallisuutta moneen makuun, aina nuortenkirjallisuudesta dekkareihin ja tietokirjoihin.

Ruukissa aukeavasta divarin ja kirpputorin yhdistelmästä on saattanut jo joku kuulla, sillä se avasi toukokuussa jo hetkeksi ovensa. Eero Keinäsen divarikirppis jäi silloin vielä kesälomalle, mutta nyt sen toiminta pyörähtää kunnolla käyntiin.

–Enhän minä nyt kesääni pilaa tällaisilla hommilla. Kalastetaan, marjastetaan ja matkataan Norjassa ja Ruotsin lapissa, Keinänen veistelee.

Hän kertoo, että koko idea rakentui kirjaharrastuksen ja divarin ympärille. Kirpputori tuli kuvioihin toimintaa vilkastavana lisänä. Vielä vuoden vaihteeseen asti osa-aikaeläkkeellä oleva mies kertoo, että aikaa tällaiselle harrastukselle on.

–Ja kun ikää tulee, niin pitää toteuttaa haaveitaan. Divari on ollut kai aina haaveena, hän toteaa.

Keinäsellä on aiempaa kokemusta kirjojen myymisestä jo yli vuosikymmenen ajalta. Myynti on toteutettu vain kotoa käsin internetissä, menestyksekkäästi. Takana on viitisen tuhatta positiivista palautetta. Kokemus opettaa ja tuo tärkeää tietoa mukanaan.

–Täytyy hirveän tarkoin tietää, mikä menee kaupaksi. Aika opettaa, hän kertoo.

Kirjamieltymyksissä yhdistyvät miehen elämän eri puolia: liike-elämä sekä eränkäynti, työ ja vapaa-aika. Aivan aluksi kirjaharrastus lähti liikkeelle eräkirjoista.

–Hans Lidmanin kalastusta koskevat eräkirjat ovat minulle niitä arvokkaimpia. Hän oli hyvä kuvaaja, jonka lisäksi hän kirjoitti. Tuntureita ja taimenia on ehkä suosikkini, Keinänen pohtii.

Lidman liikkuu kirjoissaan juuri niillä seuduilla Norjan rajalla, missä Keinänen itsekin, minkä vuoksi kirjat ovat entistä kiinnostavampia.

–Sitten siihen tuli sarjakuvia. Minullahan on yli 700 Tex Willeriä, mies laskeskelee.

Lännenkirjat kiinnostavat muutenkin kuin sarjakuvien muodossa. Harrastus kantaa vuosien taakse aina opiskeluaikoihin asti. Omien sanojensa mukaan Keinänen on ollut kirjafriikki aina.

–Vaimo meinasi hermostua, kun tulin aina täydet kirjakassit molemmissa käsissä kotiin opiskeluaikoina Tampereella, hän nauraa.

Kirjallisuutta on kulutettu laidasta laitaan. Viimeisimpänä miehen yöpöydälle ovat löytäneet tiensä elämäkerrat. Elämäkerroissa näkyy tausta yritysverottajana: luettu on liike-elämän henkilöistä, kuten Kari Kairamosta ja Jorma Ollilasta kirjoitetut teokset.

Aina kirjailijan nimen noustessa keskustelussa esiin nousee mies etsimään divarinsa hyllyistä kyseisen kirjailijan teoksia. Vuosikymmenten lukuharrastuksesta on ollut hyötyä myös verottajan töissä.

Oman kirjan kirjoittaminen ei silti siinnä tulevaisuuden toiveissa tai aikeissa.

–Olisihan siinäkin ideaa, mutta ei minulla riitä aikaa siihen. Eläkkeellä on paljon muutakin harrastusta, Keinänen kommentoi.

–Sitä on aika kriittinen kirjoittaja. Pitäisi löytää uusi näkökulma. Nuorena kirjoitin matkapäiväkirjoja kuvineen ja runoineen kaikkineen, hän jatkaa.

Kirjaharrastus laajenee divarin kautta, muuta ei Keinänen niin kaipaa. Divari on hänen mukaansa nimenomaan harrastus, itsensä sitominen liioiksi ei ole hänen mieleensä. Internetissä ja muilla kirppiksillä myynti jatkuu, vaikka omakin divari on.

Tärkeää on, että aikaa on myös muille harrastuksille, kalastamiselle, marjastamiselle ja metsätöille. Ensi viikonlopuksikin mennään hillaan.

–Pitää käydä hermoja lepuuttamassa, ennen kuin alkaa taas tämä kirppishomma täydellä teholla, Keinänen naurahtaa.