Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Ko­lum­ni: Lap­suu­den oppi oli, että rahaa tulee työtä te­ke­mäl­lä

Jos olet kurkkua myöten täynnä ikäihmisten lapsuus- ja nuoruusmuisteluksia, lopeta lukeminen tähän. Lapsuuteni ei ollut sen kummempi kuin muillakaan mäkipään penskoilla siihen aikaan.

Lapsuuden kesien liki täysi vapaus loppui viimeistään, kun ikä kaartui toiselle kymmenelle. Jos kitkemishommia ei ollut omasta takaa, mentiin sokerijuurikasta viljelevälle harvennus- ja kitkemispuuhiin koulun päätyttyä toukokuun lopussa. Neljä penniä metriltä sai sokerijuurikkaan harventamisesta palkkaa. Kun olen hidas nyysääjä, ansio jäi vaatimattomaksi. Maitolitran sai siihen aikaan suunnilleen neljälläkymmenellä pennillä. Palkka annettiin kotiin, mutta äiti antoi siitä kymmenen prosenttia omaan käyttööni. Prosenttilasku tuli tutuksi ennen kuin koulu sen opetti.

Muitakin hommia tein kouluajan kesinä: myin puutarhan satoa lähikaupunkien toreilla, hoidin hautoja, annoin matematiikan ja ruotsin tunteja ehtoja saaneille, poimin metsämarjoja.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.