Rakastuneet: Lue Riikan ja And­re­win tarina tästä.

Tilaajille

Kom­piais­ten resepti oli tark­kaan var­jel­tu sa­lai­suus

Karamellirouvien salaisuus pysyi vuosikymmenestä toiseen. Erikoisen kotiteollisuuden historia juontaa 1800-luvun alkuun.

Kompiaisten resepti oli suuri salaisuus. Rouva Stjernudd säilytti reseptejä lukitussa arkussa pitäen arkun avaimen päivisin vyöliinassaan riippumassa ja öisin tyynynsä alla
Kompiaisten resepti oli suuri salaisuus. Rouva Stjernudd säilytti reseptejä lukitussa arkussa pitäen arkun avaimen päivisin vyöliinassaan riippumassa ja öisin tyynynsä alla

Raahelainen kapteeninrouva Maria Catharina Stjernudd oli saanut karamellien valmistussalaisuuden Vaasasta tulleilta Idmanin mamselleilta, jotka taas olivat oppineet taidon joltakin Amerikassa käyneeltä rouvalta.

Omia karamellejaan keitteli Raahessa ensin Anna Charlotta Jurvelius, ja sitten niitä valmistivat Vaasasta tulleet Idmanin mamsellit. Mamsellit asuivat kapteeni Stjernuddin talossa Brahenkadulla ja näin siis kapteeninrouva Maria Catharina oppi mamselleilta karamellien teon. Hänestä tulikin sitten koko Raahen karamellien valmistaja, karamellirouva. Komea rouva olikin. Sillä hän kun oli oikein ställingisä ja korkeisa spetsimyssyisä, rintakin nousi niin uhkeana, että kannatti kahvikupin vateineen, sekä kerma- ja sokeriastian (Samuli Paulaharju 1925, s. 218).