Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ko­ro­na­ti­lan­ne Poh­jois-Poh­jan­maal­la rau­hal­li­nen – Ylä­kou­lut ja toinen aste voivat jatkaa lä­hi­ope­tuk­ses­sa

Koronakoordinaatioryhmä totesi, että epidemiatilanteessa ei ole tapahtunut alueella viime viikkona merkittävää muutosta. Tartuntojen määrä on jonkin verran kasvanut, mutta jäljitys toimii hyvin ja tartuntalähteet pystytään edelleen pääasiassa selvittämään.
Koronakoordinaatioryhmä totesi, että epidemiatilanteessa ei ole tapahtunut alueella viime viikkona merkittävää muutosta. Tartuntojen määrä on jonkin verran kasvanut, mutta jäljitys toimii hyvin ja tartuntalähteet pystytään edelleen pääasiassa selvittämään.
Kuva: Jussi Leinonen

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän mukaan Pohjois-Suomen epidemiatilanne on rauhallinen. Viimeisten kahden viikon aikana positiivista koronatapauksia on ollut 187. Edellinen lukema oli 150.

Oulussa tartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana tullut 137. Suurin syy Oulun tilanteeseen on Oulun keskussairaalassa on ilmennyt tartuntarypäs, jossa tartunnan saaneita potilaita on nyt 38 ja työntekijöitä 18. Lisäksi altistuneita työntekijöitä on 18 ja altistuneita potilaita 4.

Viimeisten kahden viikon aikana Pohjois-Pohjanmaan alueella Raahessa on toiseksi eniten tartuntoja. Viimeisen kahden viikon aikana niitä on ollut 9. Kaikkiaan Raahessa tartuntoja on ollut 66. Seutukunnan kunnista Pyhäjoella tartuntoja on yhteensä 12 ja Siikajoella 10.

– Pohjois-Pohjanmaan alueella on pitkä liuta kuntia, joissa ei ole ollut yhtään uutta tapausta viimeisen kahden viikon aikana, kertoi  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Teija Puhto keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa.

Puhton mukaan suurin osa alueen tartunnoista on saatu jäljitettyä. Tartuntoja on saatu muun muassa harrastuksista, töistä ja samasta taloudesta. Viime viikolla vain 11 prosenttia tapausten tartuntalähteistä jäi selvittämättä.

Koska koronatilanne on Pohjois-Pohjanmaalla tällä hetkellä rauhallinen, ei alueella tule isoja uusia kiristyksiä 8. maaliskuuta alkaen. Alueen ilmaantuvuusluku, 45,4, ei edellytä esimerkiksi yksityisten tilojen, kuten kuntosalien väliaikaista sulkemista. Sen sijaan ravintolat suljetaan kolmeksi viikoksi kaikilla kiihtymis- ja leviämisalueilla maanantaista alkaen.

Koronakoordinaatioryhmä ja avi suosittavat, että alueella yleisötilaisuudet tulee rajata 6 henkilöön 8. maaliskuuta alkaen. Aikaisempi suositus on ollut 10 henkilöä.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta pysyy keskeytettynä ja kuntien julkiset tilat, kuten uimahallit ja liikuntapaikat suositellaan pidettäväksi kiinni. Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset voivat jatkua aikaisempien ohjeiden mukaan.

Ennallaan pysyy myös maskisuositus ja etätyösuositus.

– Peruskouluissa ja toisella asteella opetus voidaan järjestää lähiopetuksena. Korkeakoulut ja yliopistot jatkavat etänä, sanoo koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri, Juha Korpelainen.

Sairaanhoitopiirin alueella ei ole tällä hetkellä epidemiologista perustelua siirtää toisen asteen opetusta etäopetukseen.

Puhto muistutti, että kouluissa ja toisella asteella tartuntoja ei ole tullut viime syksyn jälkeen, jolloin kouluja ja oppilaitoksia ohjeistettiin muun muassa maskien käyttöön.

– Ennen kuin rajoitamme lapsia ja nuoria, päätetään muista toimista, Puhto huomautti.

Alueella on kuitenkin hyvä varautua myös siihen, että rajoituksia tullaan vielä kevään myötä kiristämään.

– Emme voi luvata, etteikö keväällä tulisi vielä etäkoulusuosituksia, joten siihen on hyvä varautua. Siitä kyllä kerrotaan sitten etukäteen, tartuntataudeista vastaava aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola huomautti.

Oikaisu: 4.3.2021 klo 8.45 lisätty tieto, että Raahen tartuntamäärä on ollut maakunnan toiseksi suurin viimeisten kahden viikon aikana, ei koko epidemia-aikana.