Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Koulu voi ret­keil­lä, mutta se ei saa maksaa op­pi­laal­le mitään

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulujen leirit ja retket ovat tärkeitä oppimisen kannalta, mutta niistä ei saa periä maksuja. Retkiä voi tukea keräyksin, mutta tuki tulee suunnata kaikille.

Kunnissa on kirjava käytäntö siitä, miten kouluilla järjestetään arkirutiinista poikkeavaa toimintaa, kuten konsertteja tai liikuntapäiviä. Tavaksi on tullut, että koulut perivät oppilailta pienen maksun erilaisen tapahtuman rahoittamiseksi. Esimerkiksi lasketteluretket ovat usein maksullisia.

Käytäntö on koettu vähävaraisia perheitä syrjiväksi, ja siitä on tehty eduskunnan oikeusasiamiehelle useita kanteluita. Myös lapsiasiainvaltuutettuun on otettu yhteyttä samasta syystä.

Viime syksynä apulaisoikeusasiamies (AOA) Pasi Pölönen antoi 3 kanteluratkaisua, joissa hän tähdensi perusopetuksen olevan yksiselitteisesti maksutonta: jokaisella on oikeus osallistua opetukseen yhdenvertaisesti ilman lisämaksua.

– Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu koskee vain perusopetusta, tarkentaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Piatta Skottman-Kivelä.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi ke ja pe