Maa­kun­nan ko­ro­na­suo­si­tuk­set jat­ku­vat hel­mi­kuu­hun – Mas­ki­suo­si­tus yli 12-vuo­tiail­le

Uuden linjauksen mukaan kunta voi erityisen harkinnan ja kunnan epidemiologisen tilanteen mukaan avata sellaisia julkisia tiloja, joissa riski tartunnoille on matala, kuten kirjastot ja uimahallit.
Uuden linjauksen mukaan kunta voi erityisen harkinnan ja kunnan epidemiologisen tilanteen mukaan avata sellaisia julkisia tiloja, joissa riski tartunnoille on matala, kuten kirjastot ja uimahallit.
Kuva: Vappu Kallio

Pohjois-Pojanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina, että alueelle aikaisemmin annettuja suosituksia maskien käytöstä, yksityistilaisuuksien järjestämisestä, ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelemisesta sekä opetuksen järjestämisestä, etätyöstä ja etäkokouksista jatketaan 1. helmikuuta saakka. Maskien käyttöä suositellaan nyt valtakunnallisen linjauksen mukaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Koronaepidemia on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen leviämisvaiheessa, mutta tilanne on myös tasaantunut. Joulun lomakauden jälkeen tartuntoja on todettu suhteellisen rajatussa kohderyhmässä.

– Lomakauden jälkeinen tartuntamäärien kasvu oli jossain määrin ennakoitavissa. Tartunnat ovat lähtöisin pääasiassa nuorten aikuisten illanvietoista – joko yksityisistä tapaamisista tai esimerkiksi baareista. Kokonaistilanne sairaanhoitopiirissä ei ole huonontunut, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kommentoi.

Aluehallintovirasto valmistelee jatkoa aikaisemmin tehdylle päätökselle yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Suuri osa alueen tartunnoista keskittyy Ouluun. Tästä syystä myös suositusten toimeenpanossa jätetään harkintaa alueen kunnille.

Uuden linjauksen mukaan kunta voi erityisen harkinnan ja kunnan epidemiologisen tilanteen mukaan avata sellaisia julkisia tiloja, joissa riski tartunnoille on matala. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi kirjastot ja uimahallit.

Toinen suosituksiin tehty muutos koskee lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Suositusta on tarkennettu siten, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi kunnan niin päättäessä jatkua. Harrastustoiminnan jatkuessa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Näiltä osin muutokset suosituksiin astuvat voimaan 14.1. alkaen.