Mäy­rä­koi­ran kis­ko­mi­nen illassa ei ole nor­maa­lia

Suomessa on totuttu liikaa siihen, että kaljapakkauksia kannetaan arki-iltana kaupasta kuin maito-ostoksia. Alkoholi tappaa, muistuttaa Antti Raappana.

Antti Raappana katsoo, että suomalaiset ovat turtuneet kaljan myyntiin. Isojen kaljaostosten tekoa ei kummastella.
Antti Raappana katsoo, että suomalaiset ovat turtuneet kaljan myyntiin. Isojen kaljaostosten tekoa ei kummastella.

Alkoholin käyttö aiheuttaa suuria ongelmia Suomessa, eikä niiltä vältytä Raahessakaan. Monen alkoholin käyttö riistäytyy niin käsistä, että sitä joudutaan katkaisemaan sairaalahoidossa, kun itse ei pysty tai uskalla pahojen vieroitusoireiden vuoksi lopettaa juomista.

Rajun ryyppäämisen osoituksena sairaalahoidossa katkaisua hakeneiden määrä on Raahessa kasvanut.

Raahen A-klinikan päihde- ja perheohjaaja Antti Raappana on nähnyt työssään, että alkoholi tappaa. Kuolema voi seurata alkoholimyrkytyksestä, humalan aiheuttamasta kouristuksesta tai pitkällisestä sairaudesta, joka aiheutuu alkoholin pitkään jatkuneesta käytöstä.

Tilastollisesti alkoholin käyttövirta Raahessa ei ole silmiinpistävää. Itse asiassa alkoholin myyntitilaston mukaan alkoholin myynti jopa hitusen laskee.

Asukasta kohden laskien Raahessa myytiin viime vuonna alkoholijuomia 6,9 litraa sataprosenttista alkoholia.

–Uskonnollinen vakaumus voi vaikuttaa niin, että se laskee paikkakunnan keskimääräistä alkoholin kulutusta, mutta yksilöiden kulutus voi olla siitä huolimatta rajua, kertoo Antti Raappana.

Alkoholin kulutus kasvaa sitä mukaan elimistö tottuu pikkuhiljaa alkoholiin.

–Tiedän tapauksia, jossa 24 purkin lava ei tunnu enää missään, vaan siihen pitää vielä kossupullo vetää päälle.

On olemassa nuoria, jotka luulevat, että niin sanotun mäyräkoiran nauttiminen illassa on kohtuullista.

–Yhteiskunta on liukunut siihen, että kaljalootan ostoa viikolla pidetään yhtä normaalina kuin maitojen kuljettamista kaupasta, Raappana pohtii.

Raappanan mielestä alkoholin myynnin pitää pysyä Alkossa, eikä sitä pidä tuoda kauppaan.

–Jos saatavuus paranee, niin käyttö lisääntyy, hän sanoo.

A-klinikan asiakasmäärä on kasvanut. Sotkanetin mukaan Raahen A-klinikalla kävi vuonna 2014 lähes 400 raahelaista asiakasta. Vuonna 2015 asiakkaita oli 465.

A-klinikalla työskentelee 5 ja korvaushoidossa 2 henkilöä. Lisäksi päihdetilannetta hoitaa kaupungin ennaltaehkäisevä työntekijä.

A-klinikka muuttaa kuukauden kuluttua pois Pekkatorilta, sillä sen tilat Brahenkatu 10:ssä on myyty. Uuden toimipisteen löytää myöhemmin Softpoliksesta Terveystalolta tyhjiksi jääneistä tiloista.

Alkoholitilasto

Raahessa myytiin viime vuonna asukasta kohden 6,9 litraa alkoholijuomia sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Myynti vähenee hiukan: edellisenä vuonna myytiin tasan 7 litraa ja sitä edellisenä vuonna 7,1 litraa.

Siikajoella myynti on paljon pienempää: 2,4 litraa sataprosenttista alkoholia viime vuonna, ja 2,5 – 2,6 litraa aiempina vuosina.

Pyhäjoella myytiin viime vuonna 3,1 litraa alkoholijuomia sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna. Edellisvuosina luku oli 3,0 – 3,2.

Päihdehuollon avopalveluissa kävi Raahessa vuonna 2015 kasvava määrä, 18,5 asiakasta tuhatta asukasta kohden. Pyhäjoella heitä oli 3,4 ja Siikajoella 5,7 tuhatta asukasta kohden.

Raahessa hoidettiin päihteiden vuoksi sairaalahoidossa toissa vuonna 3,9 potilasta tuhatta asukasta kohden.