Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Moni perhe saa käyt­töön­sä lisää rahaa, kun päi­vä­hoi­to­mak­su pie­ne­nee tässä kuussa

Moni lapsiperhe saa nyt "alennusta" päivähoitomaksuistaan.

Raahen kaupungin vs. varhaiskasvatuspäällikkö Kati Haarala käy suomalaisen koululaitoksen Uno Cygnaeuksen jalanjäljillä. Paljon ovat ajat Unon päivistä muuttuneet. Nyt harkitaan monissa kunnissa jo 5-vuotiaiden ottamista varhaiskasvatuksen piiriin ilmaiseksi. Toimistosihteeri Outi Laukkanen hoitaa varhaiskasvatuksen päivähoitomaksuja Raahen kaupungilla.
Raahen kaupungin vs. varhaiskasvatuspäällikkö Kati Haarala käy suomalaisen koululaitoksen Uno Cygnaeuksen jalanjäljillä. Paljon ovat ajat Unon päivistä muuttuneet. Nyt harkitaan monissa kunnissa jo 5-vuotiaiden ottamista varhaiskasvatuksen piiriin ilmaiseksi.
Raahen kaupungin vs. varhaiskasvatuspäällikkö Kati Haarala käy suomalaisen koululaitoksen Uno Cygnaeuksen jalanjäljillä. Paljon ovat ajat Unon päivistä muuttuneet. Nyt harkitaan monissa kunnissa jo 5-vuotiaiden ottamista varhaiskasvatuksen piiriin ilmaiseksi.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki pienentää useimpien kunnallista päivähoitoa käyttävien lapsiperheiden menoja.

Uudistus saattaa pienentää samalla Raahen kaupungin varhaiskasvatuksesta asiakkailtaan saamia tuloja jopa 20 prosenttia, ehkä enemmänkin, arvioivat Raahen kaupungin vs. varhaiskasvatuspäällikkö Kati Haarala ja toimistosihteeri Outi Laukkanen.

Eniten muutoksesta hyötyvät ne perheet, joilla on ainakin kaksi lasta päivähoidossa.

–Sisarusalennus on merkittävin maksuja laskeva tekijä, kertoo Kati Haarala.

Sisarusmaksu on nyt 50 prosenttia toisesta päivähoitoon tulevasta lapsesta, kun se aiemmin oli 90 prosenttia.

Jos lapsesta perittävä maksu on esimerkiksi korkein mahdollinen maksu eli 290 euroa, hänen sisarensa päivähoidosta joutuu maksamaan puolet siitä, 145 euroa. Joulukuussa maksu oli 90 prosenttia eli 261 euroa. Perheen maksu huojenee 116 euroa.

Varhaiskasvatuksesta perityt maksut ovat nykyisin täysin asiakaskohtaisia. Ne määräytyvät paitsi tulojen, myös sen mukaan, kuinka monta henkeä perheeseen kuuluu ja kuinka paljon varhaiskasvatukselta varataan hoitoaikaa.

Maksu-uudistus hyödyttää laajasti lähes kaikkia lapsiperheitä, sillä bruttotulorajat, jonka alittavasta summasta ei peritä lainkaan päivähoitomaksuja, nousivat.

Outi Laukkanen antaa esimerkkitapauksen. Perhe, jossa on 2 aikuista ja 4 alaikäistä lasta, tienaa kuukaudessa 5 000 euroa. Lapsista kaksi käy 8 tuntia päivässä kunnallisessa päivähoidossa. Bruttoraja, josta ei peritä maksua, on 3 718 euroa. Sen ylittävät tulot ovat 1 282 euroa.

Ensimmäisen lapsen hoitomaksu on 10,7 prosenttia tästä summasta, siis 137 euroa. Koska viime vuonna bruttoraja oli matalampi, 2 328 euroa, kuukausimaksuksi muodostui 7,9 prosentin perinnällä 211 euroa, siis 74 euroa enemmän.

Perhe joutuu maksamaan toisesta lapsesta puolet ensimmäisen lapsen maksusta, 69 euroa. Viime vuonna maksu oli 190 euroa.

Perheen viime vuonna maksama 401 euron päivähoitomaksu supistuu tässä tapauksessa 206 euroon. Perhe säästää siis 195 euroa.

Yksinhuoltajista pienituloisimmat eivät joudu lainkaan maksamaan kuukausimaksuja, ei ainakaan silloin, kun yksilapsisen yksinhuoltajan kuukausitulo jää alle 2 050 euron.

Esimerkiksi viime vuonna 2 600 euroa ansaitseva yksinhuoltaja joutui maksamaan 1 915 euron ylittävistä tuloistaan 11,5 prosenttia maksua. Hän joutui maksamaan lapsensa hoidosta 79 euroa kuussa.

Nyt hän maksaa 2 050 euron ylittävästä summasta 10,7 prosenttia päivähoidon kuukausimaksua. Maksettavaksi koituu 59 euroa.

Tämän yksinhuoltajan päivähoitomaksu laskee siis 20 euroa kuukaudessa.

–Kun lasketaan 59 euron maksu 20 hoitopäivälle, maksuksi tulee 2,95 euroa päivää kohti, suhteuttaa Haarala.

Koska asiakasmaksuja ei voi katsoa suoraan mistään maksutaulukosta, vaan niiden laskenta on monimutkaista, maksujen perintä työllistää. Raahen varhaiskasvatuksen palveluksessa maksuasioita hoitaa kaksi ihmistä.

Oulun kaupunki luopui tuntiperusteista maksukäytännöstä laskentaohjelmisto-ongelmiensa vuoksi. Raahessa ohjelma toimii, ja käytäntö jatkuu.

Asiakasmaksujen tarkistus on vasta menossa, kun uusi koittaa elokuussa.

–Elokuussa korkein maksuluokka laskee yhden euron. Myös tulorajat muuttuvat. Kaikkien perheiden maksut joudutaan laskemaan uudestaan kaikissa kunnissa, hämmästelee Haarala.

Tulevaisuuslautakunta päättää varhaiskasvatuksen maksuista kokouksessaan tämän kuun lopussa.

Maksut

2 hengen perheessä ei joudu maksamaan lainkaan varhaiskasvatuksen kuukausimaksua, jos bruttotulot alittavat 2 050 euroa. Tämä sääntö koskee yksinhuoltajia, joilla on yksi lapsi päivähoidossa.

3-henkisessä perheessä kuukausittainen tuloraja on 2 646 euroa. Perheessä voi olla isä ja äiti ja yksi lapsi tai jompikumpi vanhemmista ja 2 lasta.

4-henkisessä perheessä tuloraja on 3 003, 5-henkisessä 3 361 ja 6-henkisessä perheessä 3 718 euroa.

Bruttorajan ylimenevältä osuudelta peritään 10,7 prosentin suuruista kuukausimaksua.