Mainos: Ter­ve­tu­loa pul­la­kah­vil­le ta­paa­maan leh­den­te­ki­jöi­tä ti 24.5. klo 12-14 Raahen Seutuun (Fell­ma­nin­puis­to­ka­tu 4). Pai­kal­la myös opas­tus­ta di­gi­tuot­tei­dem­me käyt­töön.

Tilaajille

Mur­re­sar­ja Pän­tiön­nään: Viepä sille täl­lä­ril­le tästä pää­lä­ril­lä iki­pii­mää

Raahelaisen runoilijan Kerttu Kastellin Elämän ehostukset -pakinakokoelmasta riittää vielä murresanoja, joten ei muuta kuin makustelemaan.

Ikipiimä. Kastelli kirjoittaa Räkkääkö ruoka kevvääseen asti? -pakinassaan, miten Suomussalmella mökin eläjät hakivat sydänmaan taloista päälärillä ikipiimää. Se oli edellisenä tai sitä edellisenä kesänä paljonmaidon aikaan piimitetty ja koottu puusaaveihin. Kerma oli luonnollisesti kuorittu päältä pois ja kirnuttu voiksi. Hyvää piimää ei raaskittu antaa eläimille, eikä sitä ihmisetkään kerinneet kaikkea syödä. Sen vuoksi se säästettiin tulevaa tarvetta varten. Ja niin seuraavana kevättalvena köyhät kävivät ostamassa sen kiitollisin mielin.