Pääkirjoitus
Tilaajille

Omavaraisuus tasoitti hinnannousupainetta

PTT:n selvityksen mukaan koronan heikentämä taloustilanne on itse asiassa vaikuttanut myönteisesti tuottajan tilipussiin.

Keväällä koronakriisi nostatti huolia ruuan hinnannoususta, kun elintarvikeketjun uumoiltiin kärsivän pandemian aiheuttamista rajoituksista. Nyt saadaan huokaista helpotuksesta. Vaikka tauti on koetellut koko maailmaa, ei Suomessa ole nähty hintapiikkejä eikä ruokapulasta ole tarvinnut kärsiä. Kausityöntekijöiden puute koettiin suurena uhkana, mutta syksyn tullen huomataan, että isommilta katastrofeilta vältyttiin, vaikka marjojen ja hedelmien hinta onkin noussut hieman keskimääräistä enemmän.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvityksen mukaan ruuan hintakehitys Suomessa on korona-aikana ollut huomattavasti tasaisempaa kuin EU-maissa keskimäärin. Keväällä EU:ssa ruoka kallistui merkittävästi, mutta Suomessa hintojen nousu on ollut maltillista.