Tilaajille

Pe­rus­kou­lut au­kea­vat 14. tou­ko­kuu­ta ja etä­ope­tus päättyy koko Suo­mes­sa

Oppilaat palaavat kouluun 14. toukokuuta.
Oppilaat palaavat kouluun 14. toukokuuta.
Kuva: VESA JOENSUU

Koulut avaavat ovensa 14. toukokuuta Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti keskiviikkoiltana tiedotustilaisuudessa, että koronavirustilanteen takia perusteita etäkoulun jatkamiselle 13. toukokuuta jälkeen ei ole. Näin ollen peruskoululaiset palaavat kouluihin opiskelemaan lähiopetuksessa ja etäopetus päättyy.

Valmiuslain mukaan koulujen sulkemisen jatkamiselle on oltava pakottavat perusteet.

Koulunkäyntiin on kuitenkin tulossa rajoituksia ja tavoitteena on, että koululaiset olisivat mahdollisimman vähän tekemisissä oman ryhmänsä ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

Tiedotustilaisuudessa opetusministeri Li Andersson esimerkiksi esitti, että koulua voitaisiin käydä vuoroissa niin, että nuoremmat oppilaat olisivat koulussa aamupäivisin ja vanhemmat oppilaat myöhemmin päivällä.

Suojavarusteita tai ohjeistusta suojavarusteiden käytöstä kouluille ei ole tulossa.

– Tärkeintä on välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja järjestää opetustilat niin, että niissä on normaalia enemmän väljyyttä. Myös välitunnit ja kouluruokailu on järjestettävä oman luokan tai ryhmän kanssa, hallituksesta todetaan.

Henkilöstön tulee toimia saman lapsiryhmän kanssa ja hygieniaohjeita pitää noudattaa tarkasti. Isoja kokoontumisia, kuten kevätjuhlia, ei järjestetä.

Riskiryhmiin kuuluvat oppilaat voivat jatkossa olla lääkärintodistuksella pois koulusta. Omatoimisesti etäopetusta ei voi jatkaa, vaan jos oppilas ei tule kouluun, on kyseessä luvaton poissaolo.

Työntekijöiden osalta arviointi tehdään yhdessä työterveyden ja työnantajan kanssa.

Perusopetuksen rajoitteiden lisäksi myös varhaiskasvatuksen rajoitteet päätettiin purkaa terveysviranomaisten arvion pohjalta.

– Epidemiologisen arvion perusteella valmiuslain varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan soveltamisasetuksen jatkamiselle ei ole enää perusteita, hallitus perustelee päätöstä.

Hallitus toteaa, että kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla.

– Lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä. Nykytiedon perusteella koulujen avaaminen on tällöin turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelevat yhdessä ohjauskirjeen aluehallintovirastoille.

– Oikeus saada perusopetusta on perustuslaissa säädetty subjektiivinen oikeus, joka kuuluu yhdenvertaisesti kaikille, hallitus painottaa ja toteaa, ettei kuntakohtaisesti voida päättää etäopetuksen jatkamisesta.

Hallitus käsittelee toisen asteen ja korkeakoulutuksen rajoituksia myöhemmin.