Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pk-yri­tys­ten usko tu­le­vaan vah­vis­tu­nut

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mielestä työvoiman saatavuutta on parannettava, jotta pk-yrityksillä hyvin alkanut kasvu ei pysähdy.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän mielestä työvoiman saatavuutta on parannettava, jotta pk-yrityksillä hyvin alkanut kasvu ei pysähdy.

Usko suhdanteen kohentumiseen on koko pk-yrityskentässä vahvistunut edelleen keväästä 2017. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta, puolivuosittain julkaistavasta Pk-yritysbarometrista. Voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä taloussuhdanteiden kohenemiseen uskoo jopa 87 prosenttia. Tulos on parempi kuin vuosi sitten syksyllä ja kevään barometrin tasolla.

–Nyt on tärkeää tukea yritysten kasvua ja uudistumista, jotta yritysten kyky työllistää vahvistuu. Uudistuminen voi olla yrityksen markkinoinnin ja myynnin kehittämistä, digitaalisuuden tai muotoilun hyödyntämistä. Esimerkiksi ensi vuoden alusta starttaava Business Finland madaltaa kynnystä tarttua innovaatio-, tuotekehitys- ja kansainvälistymispalveluihin kun ne jatkossa löytyvät helposti saman katon alta, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä 71 prosenttia aikoo lisätä henkilöstöään seuraavan vuoden aikana kun kaikista pk-yrityksistä noin neljännes on tekemässä niin. Noin puolet voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä ennakoi myös viennin kasvavan seuraavan vuoden aikana

–Uhkana on hyvään alkuun päässeen kasvun tyssääminen, jos osaavan työvoiman saatavuutta koskevaan huoleen ei kyetä vastaamaan, ministeri arvioi.

Pk-yrityksiltä kysyttiin tarpeista ja toiveista, joilla kansainvälisten osaajien rekrytointia voitaisiin vauhdittaa. Kärkitoiveena oli työnantajan näkökulmasta koottu tietopaketti kansainväliseen rekrytointiin liittyen. Myös Suomessa asuvien kansainvälisten osaajien tavoittamiseen kaivattiin apua. Erityisasiantuntija Laura Lindemanin mukaan hallitus vastaa näihin tarpeisiin syksyllä 2017 käynnistyvän poikkihallinnollisen Talent Boost -ohjelman kautta