
Ohjusvene Raahe rantautui Lapaluodon sataman laituriin torstaina harjoiteltuaan sitä ennen merellä kovapanosammuntoja. Laiva, jossa saattaa olla joskus jopa 6 ohjusta, viipyy Raahen Meripäivillä ainakin 3 päivää.
Tällä reissulla ohjukset eivät ole matkassa.
Vuonna 1991 vesille laskettu ohjusvene Raahe on peruskorjattu vuosina 2010–2013. Samalla sen laitteisto nykyaikaistettiin niin, että se kykenee suoriutumaan tehtävistään 2020-luvullakin.
Ohjusvene Raahe kuuluu Rauma-luokkaan, johon kuuluu 3 muutakin alusta. Se on 48,6-metrinen laiva, jossa havaittiin hiusmurtumia peruskorjauksen jälkeen. Ne on kuitenkin saatu korjattua, kertoo Laivan päällikkö Hermann Helminen.
Nyt merivoimilla on meneillään Laivue 2020 -hanke. Sen mukaan Pohjanmaan luokka yli sata metriä pitkine korvetteineen korvaa kaikki Rauma-luokan alukset. Tässä yhteydessä myös ohjusvene Raahe poistuu käytöstä.
Alukseen tutustunut kummikaupungin Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala saikin tästä pohdittavaa.
–Pitäisiköhän pistää keräys pystyyn kerätä lantteja kokoon, jotta alus saataisiin Raaheen, pohti hän laivan kannella.
Samaan syssyyn mietittiin, mitä ihmettä laiva mahtaisi maksaa?
Hermann Helminen kertoi, että ohjusvene Raahe lähti Vaasasta maanantaiaamuna osallistuttuaan siellä merivoimien vuosipäivän viettoon viikonloppuna.
Viikko Pohjanlahdella käytettiin hyödyksi. Aluksen henkilökunta harjoitteli ampumalla laivatykistöllä ja konekivääreillä ja pudotti neljä syvyyspommia.
Laivalla on kaikkiaan 24 hengen miehistö. Tästä viisi on suorittamassa varusmiespalvelua.
Varusmiehistä yksi on kansialiupseerina huolehtimassa muun muassa aseiden kunnossapidosta ja merenkulusta. Yksi tekee kansimatruusina muun muassa tähystäjän tehtäviä. Yksi on kokin tehtävissä laittamassa ruokaa.
–Meillä on laivalla kaksi kokkia. Meillä on erinomaisesti asiat, kertoi Hermann Helminen.
Varusmiehistä matruusit suorittavat merivoimissa palveluksensa noin 9 kuukaudessa ja aliupseerit 12 kuukaudessa.
Helmisen mukaan vakinaisesta henkilöstöstä yksi on astunut palvelukseen vuoden alussa. Yksi taas on palvellut taistelualuksella 20 vuotta.
Uudestakaupungista kotoisin oleva Helminen itse on suorittanut kadettikoulun vuonna 2008 ja edennyt vaihe vaiheelta sota-aluksen päälliköksi.
Ohjusvene Raahen tehtävä on huolehtia sukellusveneiden torjunnasta. Sukellusveneitä etsitään kaikumittauksin.
Matkalla Raaheen ei nähty yhtään venäläistä sukellusvenettä, kertoi Helminen.
–Sukellusvenehavainnoissa on yleensä kyse rutiiniliikenteestä. Venäläiset sukellusveneet kulkevat Leningradin ja Kalingradin väliä. Ne kulkevat välillä pinnassa, kertoi Helminen.
Ohjusvene on yleisön nähtävänä. Yleisö voi tutustua laivan ihmeellisyyksiin tänään kello 15–18 ja lauantaina kello 10–17.
Aseistuksen lisäksi aluksella on muun muassa harhamaaliheitin, joka antaa suojan laser-, tutka- ja infrapunauhille. Se peittää aluksen lämpö- ja tutkaherätteen suojapilven taakse.
Raahen satamaan ei pääse noin vain. Yleisö voi matkata laivalle Rantatorilta ilmaisella bussikyydityksellä niin perjantaina kuin lauantainakin.
Laivaan mahtuu 50 henkilöä yhtä aikaa, mutta tiukkaa se ahtaassa aluksessa tekee. Kameroita ja laukkuja ei saa viedä laivaan, mutta kuvien ottaminen kännykällä on sallittua. Sisällä kuvaaminen on kielletty.