Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Py­hä­jo­ki luo­mas­sa maas­to­pyö­räi­ly­pa­ra­tii­sia, missä ret­ki­opas kulkee kän­ny­käs­sä

Pyhäjoelle aiotaan luoda ensi kesänä laaja retkeilyreitistö maastopyöräilijöitä ja patikoijia varten.

Pyhäjoki aikoo tarjota ydinvoimakunnan asukkaille entistä parempia retkeilyreittejä. Oravisjärven nykyinen levähdyspaikka näyttää tältä. Järvelle, jossa voi bongata hyvällä onnella maakotkankin, tehdään kaksi lintutornia.
Pyhäjoki aikoo tarjota ydinvoimakunnan asukkaille entistä parempia retkeilyreittejä. Oravisjärven nykyinen levähdyspaikka näyttää tältä. Järvelle, jossa voi bongata hyvällä onnella maakotkankin, tehdään kaksi lintutornia.

Pyhäjoki aikoo nostaa imagoaan luontopitäjänä ja pistää paikkoja kuntoon ennen ydinvoimalaväen tuloa. Kunnanhallitus päätti hakea leader-rahaa luodakseen retkeilyreitistön, joka ulottuu kunnan joka kolkkaan.

Hankkeen tavoitteena on luoda parikymmentä opastein merkittyä retkeilyreittiä, joiden pituudet vaihtelevat 4 kilometrin patikkalenkistä lähes 21 kilometrin pyöräretkiin.

Reitistötyöryhmää johtanut Risto Kittilä (kesk) arvioi, että reittejä yhdistelemällä voisi toteuttaa jopa Pyhäjoen ympäriajon. Matkaa reitille tulisi toistasataa kilometriä.

Pyhäjoen maastopyöräilyparatiisissa liikkujaa ohjaa tulevaisuudessa kännykkäsovellus, jonka avulla reitistökartan voi ladata omaan taskupuhelimeen.

Ympäristösihteeri Vesa Ojanperän mukaan sovellus voisi olla samantapainen kuin monissa kulttuurikohteissa: tiettyyn kohteeseen tullessa sovellus tunnistaa kohteen ja kertoo tarinan juuri siitä paikasta.

Pyhäjoella reitistön tekoa helpottaa paitsi kyläläisten innostuneisuus myös se, että luontokäyntejä varten on paljon polkuja ja teitä. Uusia polkuja joudutaan tekemään vain vähän. Yksistään Pyhäjoen varressa on kymmeniä kilometrejä penkkateitä, joilta avautuu kaunis näköala joelle.

Hanke kaipaa Vesa Ojanperän mukaan myönteistä suhtautumista maanomistajilta, joilta haetaan luvat käyttää heidän maitaan retkeilyreitin osana. Paljon tarvitaan myös kyläläisten talkoohenkeä. Hanke kaipaa myös yritystä pitämään huolta valmiista reitistöstä.

Tarkoitus on tehdä reittien varrelle laavuja, nuotiopaikkoja, penkkiä, pöytiä ja kuivakäymälöitä. Ojien ja purojen yli tehdään lankkusiltoja.

Pyhäjoen upeisiin ulkoilualueisiin lasketaan Oravisjärvi, Kupuliskoski, Tervon satama, Pyhäluodon, Merimajan ja Elävisluodon uimarannat, Rajaniemen ranta, Rautiperä, Yppärin vanha kalasatama ja Saaren penkkatie.

Joka kyläkunnalla on ylpeydenaiheensa, kuten Yppärissä Tekevän mylly ja Parhalahdella Ylimattila Arboretum. Reitit kulkevat Ojanperän mukaan niiden kautta.