Toista miljoonaa suomalaista on tehnyt viimeisen puolentoista vuoden aikana etätöitä, ainakin osittain. Monissa työpaikoissa on palattu työpisteille, toisissa suunnitellaan paluuta, osassa ei ole tehty päivääkään etätyötä, koska työ ei yksinkertaisesti sovellu etänä tehtäväksi.
Tietotyössä etäily oli monelle tuttua jo ennen koronapandemiaa ja opetusala joutui siihen olosuhteiden pakosta, mutta esimerkiksi teollisuudessa, hoitotyössä tai hotelli- ja ravintola-alalla etätyö ei ole toimiva vaihtoehto.
Kyse ei ole yksinomaan siitä, voiko työtehtävän suorittaa kotona vai onnistuuko se pelkästään työpaikalla. Miten Suomi voi -seurantatutkimuksen uudet tulokset kertovat, että korona-aika on koetellut erityisesti nuorten aikuisten työhyvinvointia. Konkreettinen etätyön aiheuttama haitta työhyvinvoinnille on ollut työssä tylsistymisen lisääntyminen ja työn mielekkyyden väheneminen. Se koskee etenkin nuoria työntekijöitä, joiden työura on vasta alkumetreillä ja joille työyhteisöön kuuluminen ja työpaikkaan kiinnittyminen on osa ammatillista kasvua.