Tilaajille

Raahe tutuksi seik­kai­lul­la tv-sar­jan henkeen

Raahelainen Amazing Race tutustutti kansainvälisiä vieraita Raaheen erilaisten tehtävien parissa.

<p>Raahen kirkossa seikkailijoiden tehtävänä oli löytää piilotettuja kuvia.</p> <p>Kirjastossa puolestaan yritettiin ratkaista kirjojen nimiä kuva-arvoitusten avulla.</p> <p>Cristina Govor vierailia Suomessa ensimmäistä kertaa. Hän kertoi, että harva romanialainen käy Suomessa, joten kohde on hänen mielestään eksoottinen.</p> Teatterilla seikkailijat pääsivät kokeilemaan puvustamon aarteita.
Raahen kirkossa seikkailijoiden tehtävänä oli löytää piilotettuja kuvia.
Raahen kirkossa seikkailijoiden tehtävänä oli löytää piilotettuja kuvia.
Kuva: Maarit Kesti

Kirkon eteisessä käy säpinä. Pian koko porukka hajaantuu. Osa juoksee heti kohti kirkon parvea, osa suuntaa kirkkosalin puolelle. Aula on hetkessä tyhjä.

– Meillä on nyt ideana tutustua Raaheen ja kaupungin kulttuuriin Amazing Race -ohjelman mukaan. Sekä opettajat että oppilaat käyvät läpi rasteja kirkossa, teatterilla, kirjastossa ja Galleria Myötätuulessa. Liikkeelle lähdettiin Pakkahuoneen museolta, Keskuskoulun opettaja Sari Kallio kertoo.

Kuten Amazing Race -kisan henkeen kuuluu, myös Raahen Amazing Racessa pitää suorittaa tehtäviä, että pääsee jatkamaan toiseen paikkaan. Kirkossa tehtävänä oli löytää piilotettuja kuvia.

Pian ensimmäinen porukka on valmis ja siirtymässä juoksujalkaa seuraavalle rastille. Vain Atro Salo ehtii hetkeksi pysähtyä.

– Tämä on tosi mukavaa, kun olemme saaneet vieraita eri maista. Tässä oppii lisää englantia ja ystävystyykin.

Englanti kuulostaa sujuvan monella mutkattomasti.

– Ihan kuin vettä vaan, ei minulla ainakaan ole mitään kynnystä puhua englantia, Salo toteaa.

Sitten hänen onkin aika rynnätä muiden perään – kisaa ei aiota hävitä.

Amazing Race järjestettiin tiistaina vain Keskuskoulun Erasmus+ -projektia varten. Projektin vuoksi Raahessa viettää viikon 15 oppilasta ja 13 opettajaa Portugalista, Puolasta, Saksasta, Kreikasta (Kreetalta) ja Romaniasta. Raahelaisetkin ovat päässeet vierailemaan projektin muissa maissa.

– Tämä on kyllä kansainvälistä kasvatusta parhaimmillaan, Kallio sanoo.

Viikon aikana vieraat tutustuvat siis paikalliseen kulttuuriin ja luontoon sekä Keskuskoulun arkeen. Romaniassa englannin opettajana työskentelevä Cristina Govor kertoo odottaneensa Suomen vierailua kovasti.

– Teidän kulttuurinne ja maanne yleensäkin on hyvin vieras minulle. Harva romanialainen matkustaa tänne. Ajattelen, että tämä on vähän eksoottinenkin kohde.

Govor kertoo huomanneensa jo nyt, että Suomessa koulumaailma on hyvin erilainen kuin Romaniassa. Hän nostaa esille muun muassa ilmaisen ruoan ja ilmaiset kirjat. Romaniassa vanhemmat maksavat kaiken.

– Ja teknologiaa täällä käytetään enemmän kuin meillä.

Hänen mukaansa koulu tuntuu täällä paljon rennommalta ympäristöltä kuin Romanissa.

–Toivon, että voisin viedä samaa rentoa asennetta myös Romaniaan, hän sanoo.

Viikolta Govor odottaa eniten vierailua Rovaniemelle.

– Menemme tapaamaan joulupukkia. Se on unelmieni täyttymys, hän nauraa.

Entä kuka voitti kisan? Sillä ei liene väliä, sillä kaikille oli palkinnoksi muumilakritsia ja aikuisille myös kahvit.