Tilaajille

Raahen kah­dek­sas ko­ro­na­tar­tun­ta tuli ilmi jo sun­nun­tai­na – al­tis­tu­mi­sia ei ole ta­pah­tu­nut

Raahen kahdeksas varmistunut koronavirustartunta tilastoitiin vasta nyt, vaikka se tuli testeissä ilmi jo sunnuntaina.
Raahen kahdeksas varmistunut koronavirustartunta tilastoitiin vasta nyt, vaikka se tuli testeissä ilmi jo sunnuntaina.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

THL:n päivittäin päivittyvään koronakarttaan ilmaantui keskiviikon ja torstain aikana Raahen kohdalle yksi uusi varmistunut koronavirustartunta.

Se oli järjestyksessään kahdeksas.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri Lauri Koivuneva kuitenkin kertoo, että tapaus tuli ilmi jo sunnuntaina, mutta jostakin syystä se kirjaantui tilastoihin vasta nyt. Se ei liity Koivunevan mukaan mitenkään viikonlopun Keskuskoulun tai Oluthuoneen tapauksiin.

– Tähän ei liity dramatiikkaa. Kyseessä on näihin kahteen tapaukseen täysin erillinen tapaus. Yhtään altistunutta ei tässä tapauksessa ole, Koivuneva paljastaa.

Onko tartunnan saaneella kytköksiä ulkomaille?

– Sitä en voi kertoa.

Koivuneva kertoo, että Raahen kahdeksas varmistunut koronaviruspotilas voi hyvin, eikä Raahessa ole sairaalahoidossa koronaviruspotilaita.

Raahessa tehtiin keskiviikkona toistaiseksi ennätysmäärä (149) testejä. Elokuun alussa testausmäärät olivat päivässä muutamissa kymmenissä.

– Nyt on saatu lisää henkilökuntaa ja systeemiä tehokkaamaksi. Yleistunnelma on, että maanantai ja tiistai olivat puhelimessa kaikista ruuhkaisimat päivät, mutta nyt tilanne on rauhoittumassa. Viikonlopun aikana tullutta ruuhkaa puretaan vielä.

Koivuneva on iloinen siitä, että viime viikonlopun tapaukset eivät ole poikineet positiivisia testituloksia.

– Tyypillinen itämisaika on altistumisessa 5-6 vuorokautta, ja niistä suurimmista altistumisista on aikaa kuusi ja kahdeksan päivää, eikä nyt ole tullut yhtään näihin liittyvää positiivista tapausta esille. Hyvät ennusmerkit ovat olemassa, että altistumiset eivät johtaneet posiitivisiin tuloksiin, mutta varpaillaan joudutaan olemaan syyskuun alkupuolelle saakka, Koivuneva korostaa.

Vaikka ison katastrofin ainekset olivat ilmassa, näyttää vahvasti siltä, että siltä on ainakin toistaiseksi vältytty.

– Kokonaistilannetta kun ajattelee, meni se tartuntatyön näkökulmasta kohtalaisen hyvin. Ihmisten valveutuneisuus nousi, he ottivat yhteyttä meihin ja jäivät omatoimikaranteeniin. Ketjut katkesivat, Koivuneva kiittelee kansaa.

Keskiviikon puolenpäivän ja torstain puolenpäivän välillä Pohjois-Pohjanmaalla varmistui myös toinen koronavirustapaus. Se kuitenkin kirjattiin paikkakunnalle, jossa ei vielä ole viittä tautitapausta. Onko tämä tapaus Pyhäjoella tai Siikajoella?

– Se ei ole meidän kuntayhtymän alueella, Koivuneva vahvistaa.